GH-2015-04-"Naar de Dierenarts" van René Pullens

Ad Otten

Ze staan parmantig aan Het Frans Brugske. Pal tegenover de dierenartsenpraktijk van toen. Twee opgroeiende kinderen. In brons. Een jongen met in de armen een haan en een hen, daarnaast een meiske met een lammetje. “Naar de dierenarts” heet de beeldengroep. Op een plaquette staat als schepper van het kunstwerk “René Pullens 1990” alsook de tekst “Geschonken aan de gemeente Gemert op vrijdag 12 oktober 1990 n.a.v. het 25-jarig bestaan van de dierenartsenpraktijk Gemert 1.7.1989.”

Jaap Eikelenboom vertelt over het ontstaan van één van de allereerste praktijken in Nederland, waarin dierenartsen zich associeerden. Harrie van Bommel en Paul van Gulick gingen per 1 juli 1964 samen. In 1969 sloot Jaap aan, twee jaar later Max Nuijens. Daarna volgden de uitbreidingen elkaar snel op, tot – de enorme expansie van de intensieve veehouderij was daaraan debet – maar liefst 13 dierenartsen. Koeien, varkens, kippen, paarden, schapen, geiten, honden, katten, enz.

René Pullens, geboren in 1943 in Waalwijk, kwam in 1968 naar Gemert na zijn aanstelling hier als docent creatieve vakken voor de Levensschool. Hij is in Gemert gebleven maar verwierf daarbuiten in heel Nederland bekendheid als illustrator van kinderboeken. Elke week tekende hij een strip voor ‘Studio’, de radio- en tv-gids van de KRO, die niet alleen bij een miljoen lezers elke week onder ogen kwam, maar ook weinig werd overgeslagen. René, maatschappelijk bewogen als hij was, maakte voor ‘Gemert’ ook (pro Deo) het aansprekende ontwerp voor de krantenkop van De Streek, het onafhankelijke weekblad, dat vanaf begin oktober 1973 dertien jaar achtereen, in een oplage van zo’n 15.000, hier in de regio verscheen, enz. enz. Dat René naast illustratief tekenen ook het verbeelden in het driedimensionale vlak beheerste, laat de beeldengroep “Naar de dierenarts” zien. Gemert kreeg mede door René de naam van een kunstenaarsdorp.

In 2008 werd René getroffen door een beroerte. Hij herstelde. Maar in 2010 was er opnieuw een bloeding en nog één, en weer één. Hij raakte verlamd, verloor zijn spraak maar niet zijn levenslust. René overleed thuis in de zomer van 2013, kort na zijn 70ste verjaardag.
In de afscheidsviering op 27 juli werd op een heel bijzondere manier teruggekomen op het beeld aan Het Frans Brugske. Ria Nooijen, moeder van de in brons gegoten kinderen, vertelde erover op de preekstoel in de Gemertse Sint-Jan:

”Lieve René,
Wat ’n geluk dat zo’n mooi mens als jij in ons leven kwam.
Dat was op die paaszaterdag, 23 jaar geleden.
Je had een opdracht voor een beeld bij de dierenartsenpraktijk in Gemert, vanwege een 25-jarig jubileum. En toen je bij ons in Aarle-Rixtel langs kwam, stak ons Geertje net de weg over met een lammetje in haar armen!
Je was meteen geïnspireerd en helemaal enthousiast, daar stond zomaar jouw beeld...
En je vroeg of ze model mocht staan!
Op 1e Paasdag kwam je meteen foto’s maken.
En toen je zag dat onze Thijs een tamme haan en kip had, werd het een beeld met 2 kinderen.

En zo werd de kindertijd van Geertje en Thijs in een prachtig beeld neergezet.

Eerst boetseerde je het in rode was, je belde ons op: “komen jullie even kijken? ’t Is op een oor na geveld!”
Overweldigend, ontroerend en prachtig mooi was het.
Transparant in het licht van de zon, we waren sprakeloos. En zo leerden we ook Lia en jullie kinderen kennen, een pracht gezin.
Het beeld werd in brons gegoten.
En de dag van de onthulling op ’t Frans Brugske in Gemert, was een groot feest!
Het was een prachtig kunstwerk geworden, en iedereen was er blij mee, en.... de kinderen mochten het zelf onthullen! Het is een erg mooie en dierbare herinnering die je hun hebt meegegeven.”

Ja natuurlijk, het beeld van de dierenvrienden Geertje en Thijs staat er nog steeds. Met de dieren in de arm, uitkijkend voor een veilige oversteek. Treffend in beeld gebracht door Adri van Daal. De dierenkliniek is intussen wat verhuisd. Maar dezelfde weg moet nog steeds worden overgestoken. Naar de op Het Frans Brugske uitkomende Griffier Corstensstraat.

Klik HIER voor de tekst met afbeeldingen (PDF)

October 2017

Nieuws Heemkundekring