GH-2015-04-Toon de Mikker in d'n optocht

Bert Mickers

Al vijfenvijftig jaar trekt de Carnavalsoptocht door de Gemertse straten. Een bonte stoet van wagens, groepen en vele enkelingen. De Gemertse optocht staat dan ook bekend als een ludieke optocht met een paar grote wagens en met veel duo’s en enkelingen, die meedoen met allerlei bijzondere creaties. Onze vádder, rasechte Gemertenaar Toon de Mikker, was jarenlang één van die mensen die altijd aanwezig waren. Één van de allereerste keren dat hij meedeed was onder de vlag van wandelvereniging ZUTH in de groep Charlie Chaplins. Met het masker achter op het hoofd leek het er op, of de hele groep de hele route achteruitliep. In de jaren daarna maakte hij deel uit van de Soikerijteulers en van de groep Janssen, met het motto (hoe kan het ook anders) “in den hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier”. Ik mocht als puber mee als Petrus, die vanuit de hemel moest toezien, hoe zij dronken.

Het maakte Toon niet uit of hij alleen, met zijn tweeën, met de familie of met een hele groep mee moest doen, maar zonder hem ging het niet door. Thuis aan de keukentafel werd vaak het idee geboren. Er werd met zijn allen over gepraat als er iemand een idee had en Toon besliste dan wel wat het werd. Vaak moest zondags ’s-morgens nog het een en ander in elkaar getimmerd worden, of het bordje met de tekst nog geschilderd worden. In d’n optocht was de verf meestal nog nat.

Een van zijn meest bekende creaties was Monalisa of eigenlijk Tonalisa. Op een karretje gezeten, en door mijn zus aangeduwd, hield hij een schilderijlijst in de hand en hij droeg een zwarte pruik met lange haren. In het begin van de optocht keek hij nog serieus door de lijst, maar na enkele bochten al bemerkend dat hij succes had, begon hij steeds meer gekke bekken te trekken. De teneur was gezet. Een ander jaar had hij de creatie van “Ik Jan Cremer”. Jan Cremer was een schrijver van seksistische boeken. Toon ging weer op een karretje zitten, maar nu als Jan Cremer, net als hij motorfanaat, in een leren motorpak naaiend achter een naaimachine. Een ander jaar liep hij met een stok van 6 meter hoog door de straten. Bovenin de stok had hij een vuilniszak vastgebonden met als tekst “ze skuppe meen nie tigge minne zak”. Een volgende keer ging hij als rijke ‘stinker’ zittend op een toilet met heel veel geld. In 1992, toen ik zelf Prins van Gemert mocht zijn, liep ‘onze vádder’ voor de Prinsenwagen uit, met alleen maar een bordje “ik heb de Prins gemakt!”

Zo maakte Toon er elk jaar een feest van. In één van die jaren had hij een kooi gemaakt op een kar. De kinderen uit de buurt hadden gevraagd of ze met Toon op maandag mee mochten lopen. Dat werd afgesproken, maar Toon vergat de hele afspraak. Op woensdag zeiden de kinderen tegen Toon “je bent vergeten ons met de kar mee te nemen.” “Geen punt,” zei Toon en ging vervolgens met alle kinderen uit de buurt verkleedt alle cafés af. Al het personeel was bezig met een grote schoonmaakbeurt, maar Toon nam overal een pilsje en de kinderen kregen limonades of een chocolade. Een extra dag Carnaval dus.

Klik HIER voor de tekst met afbeeldingen (PDF)

October 2017

Nieuws Heemkundekring