22/01 Lezing over de Peelrandbreuk

Peelrandbreuk

Wat zijn breuken, waar vind je ze en hoe kun je ze zien?

Op initiatief van Heemkundekring De Kommanderij Gemert zullen op donderdag 29 januari 2015 Jan Timmers en Nicole Pakker een lezing  geven over de Paalrandbreuk.

In de ondergrond van de gemeente Gemert-Bakel bevindt zich een interessant geologisch verschijnsel; de Peelrandbreuk. Een scheur in de aardkorst, die voor een belangrijk deel het landschap in onze regio heeft bepaald.

Peelrandbreuk.2

In 2014 is onder leiding van het Peelnetwerk het project Breuken Beleven uitgevoerd. Doel van het project was om het verhaal van het breuken-landschap te vertellen en de breuken beleefbaar te maken in het landschap voor bewoners en bezoekers. Binnen dat project is ook het een en ander onderzocht. De Peelrandbreuk bleek ergens anders te liggen dan we een jaar geleden dachten.
Behalve de Peelrandbreuk hebben we ook nog de Breuk van Handel, de Breuk van Gemert, de breuk van Milheeze en de breuk van Gemert-zuid. Kortom: het barst van de breuken!

Op deze avond vertelt Jan Timmers wat breuken eigenlijk zijn, waar ze te vinden zijn, hoe je ze kunt zien, wat er mee samenhangt en nog veel meer. Projectleider Nicole Pakker van het project "Breuken Beleven" zal aandacht geven aan het project zoals dat werd uitgevoerd. Er was veel belangstelling voor dit project, alles bij elkaar zijn er zo'n 600 mensen komen kijken naar dit indrukwekkende fenomeen.

De lezing vindt plaats op donderdag 29 januari 2015 om 20:00 bij Dientje - zalencentrum, Kerkstraat 9, Gemert. De toegang is gratis.