07/02 Zij woonden een jaar in het bos

Een bijzonder onderduikerssituatie

Op maandagavond 23 februari 2015 geeft de van Heusden afkomstige Gerard Geboers een lezing in zaal Dientje met de titel: 'Zij woonden een jaar in het bos, een bijzondere onderduikerssituatie.' De toegang is gratis.

geboers 250  Gerard Geboers

In de zomer van 1943 verscholen een aantal jongelui uit de regio Den Haag zich in de bossen op Hoogenbergen (gem. Asten) om zich zo te onttrekken aan dwangarbeid. Vijf maanden later voelden ze zich daar niet langer veilig en doken ze onder bij plaatselijke boeren. Eind december 1943 richtten enkele kwartiermakers in de bossen bij Moorsel onder Lierop (gem. Someren) een nieuw kamp in. Geheimhouding was het sleutelwoord in dit kamp, dat de naam 'Dennenlust' kreeg. Daar zou de groep, die eerder twaalf koppen telde, aangroeien tot dertig mannen. De nieuwe mensen kwamen uit alle delen van het land, gaandeweg zou de groep nog een tijdelijke schuilplek bieden aan vijftien gestrande geallieerde piloten. In de zomer van 1944 riep de overheid alle goed georganiseerde groepen op om mee te doen aan partizanenacties. De onderduikers van Dennenlust voldeden aan de voorwaarden, zij werden partizanen. Kampbewoner Frank Doucette, een Amerikaanse boordschutter, kwam op 19 september bij zo 'n partizanenactie om het leven. Kamp Dennenlust op Moorsel werd nooit ontdekt, meteen na de bevrijding op 21 september 1944 werd het ontmanteld. In de jaren daarna zou Frank Doucette uitgroeien tot symbool van de oorlog in Lierop.

familie20Geboers201921

Het gezin van Graard en Dina Geboers met geheel rechts Johan die priester zou worden (1921).

Gerard Geboers deed vanaf 2007 onderzoek naar deze groep onderduikers. De rechtstreekse aanleiding daartoe was de betrokkenheid van zijn familie bij de hulpverlening aan het kamp. De talrijke historische documenten, die hij kon achterhalen en de resultaten van de meer dan twintig afgenomen interviews, maakten het mogelijk om een lijvig boek te schrijven over deze specifieke groep onderduikers. In februari 2012 verscheen zijn in eigen beheer uitgegeven boek: 'Zij woonden een jaar in een bos – 1 augustus 1943-21 september 1944', dat in oktober 2013 zijn 2e druk beleefde.

Najaar 2013 ontwikkelden IVN- en HKK de Vonderleden het plan om te komen tot een toeristisch-recreatieve ontwikkeling van Moorsel en de Lieropse Heide. Een gedeeltelijke reconstructie van kamp Dennenlust was één van de onderdelen van dit plan. Toen bleek dat dit initiatief werd omarmd door de gemeente Someren, kon die voorgenomen reconstructie al in maart 2014 met de actieve inzet van een aantal leden van HKK De Vonder worden uitgevoerd.

Voor meer info: www.gerardgeboers.nl

Mina20Geboers20met20Jan20Been20Nico20Zonneveld20en20Rinus20Hildernisse

Onderduikers aan tafel vlnr Jan Been, Nico Zonneveld, Mina Geboers en Rinus Hildernisse.

De lezing wordt gehouden op maandag 23 februari in zaal 'Dientje', Kerkstraat 9 te Gemert, om 20.00 uur, de toegang is gratis