28/02 Excursie naar De Lange Vonder, tussen Eyckenlust en Goorloop

Heemkundekring De Kommanderij Gemert heeft de jaarlijkse traditie om bij een zusterorganisatie in de regio op bezoek te gaan. Op zaterdag 18 april wordt Heemkundekring 'De Lange Vonder' te Beek en Donk bezocht. De excursie staat open voor leden en niet-leden. Je kunt je nu aanmelden.

Beek en Donk, de naam zegt het al, bestaat uit twee kerkdorpen die pas in de afgelopen eeuw aan elkaar zijn gegroeid, maar waartussen nog altijd een groene zone ligt. In deze groene zone ligt nu het gemeentehuis van Laarbeek en de muziektuin met de Heemkamer en het Parkpaviljoen waar de excursie haar begin- en eindpunt heeft. Wie aan Beek denkt, denkt aan de oude toren en het Heuvelplein met het oude raadhuis. De Donk is onlosmakelijk verbonden met de familie Van Thiel en mede door de expansie van hun metaalfabrieken groeide het gehucht uit tot een volwaardig kerkdorp. Voor mensen uit Gemert en omgeving is Beek en Donk toch vooral het dorp achter de Zuid-Willemsvaart, met als steevaste vraag hoe gaan we er naar toe: via de Beekse brug of via de Donkse brug.

De Heemkamer aan de Parklaan
Bij toerbeurt zal een groepje de heemkamer bezoeken. Hier kunnen we uitleg krijgen over de heemkundekring en haar activiteiten. Op weg naar de diverse locaties zullen we korte stops maken bij een aantal interessante plekken.

De Heerlijkheid Beeck bij Aerle
Voor we verder gaan: Beek is van oorsprong het belangrijkste kerkdorp en was tot de Franse Tijd een heerlijkheid, meestal aangeduid als: Beeck bij Aerle. De heerlijkheid werd in 1392 uitgegeven door hertogin Johanna van Brabant, samen met Stiphout en Aarle. Later werd Beek en Donk een zelfstandige heerlijkheid, los van Aerle en Stiphout.

Landgoed Eyckenlust
Kasteel Eyckenlust is onlosmakelijk verbonden met Beek en Donk; eeuwenlang was het de zetel van de heerlijkheid Beek. De steen met het jaartal 1658 die zich in het kasteel bevindt zou wel eens het herbouwjaar kunnen markeren. Het Poortgebouw is het oudste deel en stamt uit omstreeks 1500. Het kasteel is gelegen op een zandige hoogte in het rivierdal van de Aa. Achter het hoofdgebouw staat nog een laat 19e eeuwse schuur. Buiten de gracht staat de kasteelboerderij uit 1818, bestaande uit diverse gebouwen rond een binnenplaats. Gebouwen, tuin en parkaanleg van Eyckenlust zijn als historische buitenplaats een beschermd rijksmonument.

De Oude Toren
De (Oude) toren staat er al sinds ongeveer 1400. In de tijd van de reformatie zijn de toren en de kerk verwaarloosd. Het schip van de kerk is ingevallen en in 1813 gesloopt. De toren met de muren van bijna een meter dik is zo robuust dat hij wel bestand was tegen de verwaarlozing.

IMG 1747 2     IMG 1760 2

Goorloop
De Goorloop is een beek die van Mierlo via Helmond en Aarle-Rixtel door Beek en Donk loopt. De beek heeft steile oevers en de taluds kennen weinig variatie. Voor planten en dieren biedt het een gering leefgebied. Broedplekken voor vogels zijn er bijvoorbeeld weinig. Bovendien wordt de beek doorsneden door bijvoorbeeld wegen. De duikers onder deze wegen zijn niet passeerbaar voor vissen en amfibieën. Hierdoor wordt hun leefgebied beperkt. De gemeente en waterschap Aa en Maas werken daarom hard om de Goorloop om te vormen tot een beek die voldoet aan ecologische doelen. Met bankjes, trapveldjes en fiets- en wandelpaden functioneert het gebied straks als uitloopgebied, rustplek, speelplek en ontmoetingsplaats. We bezoeken het traject in de buurt van Heereind en de Voorbeemd, waar onlangs de herinrichting plaats heeft gevonden. Hier zijn diverse historische elementen zichtbaar

Het programma op zaterdag 18 april 2015
09.15 uur verzamelen bij de Heemkamer te Gemert, dan fietsen we samen verder. (degene die een hesje in bezit heeft, graag meebrengen en alvast aandoen.)
10.00 uur: ontvangst op de Heemkamer, Parklaan 5 te Beek en Donk met koffie/iets lekkers.
Welkom en korte informatie over de heemkundekring.
10.30 uur: aanvang dorpswandeling/fietstocht in groepen met gids(en) met o.a. een bezoek en uitleg bij de hierboven beschreven thema's.
Tussen 12.30 uur - 13.00 uur: Aan tafel voor uitgebreide lunch in Café / Zaal Van de Burgt, Heuvelplein 21 te Beek en Donk, met soep, uitgebreide broodmaaltijd met kroket.
Na de lunch volgt het tweede deel van het inhoudelijke programma.
Afsluiting in het Parkpaviljoen. Einde excursie ca. 17.00 uur.

Je kunt je vanaf nu opgeven: Martin Breeuwer, tel 0492-364033 (na 19:00 uur) of m.breeuwer1@upcmail.nl Wees er tijdig bij, want bij 50 aanmeldingen sluit de inschrijving.
Kosten: Voor leden: € 15,00 per persoon en voor niet-leden € 20,00 per persoon (inclusief koffie/thee, lunch met koffie/thee en tot slot in het Parkpaviljoen nog een consumptie). Inschrijving: UITSLUITEND door vooraf de kosten te voldoen op IBAN NL 54 RABO 0116197226.