09/03 Brabantse en dialectliedjes van Jeanne en Ria in de Jaarvergadering

DSC 0030 700x476

Op dinsdag 31 maart om 20.00 uur vindt in zaal Dientje de Jaarvergadering van Heemkundekring De Kommanderij plaats. Naast de hieronder weergegeven agenda zal een groot deel van de avond worden gevuld met het muzikale optreden van zangeres Jeanne van de Rijt uit Volkel, samen met Ria Toonen. In twee sessies zingen zij zelf geschreven liedjes en algemene Brabantse (meezing) liedjes.

Jeanne zelf over haar optreden: "Muziek is altijd mijn grote passie geweest. Ik begon met zingen in een kerkkoortje en daarnaast volgde ik blokfluitlessen. Rond mijn twaalfde jaar ging ik naar de muziekschool in Uden voor gitaarles. Later volgde ik nog even keyboard en pianolessen. Er werd op een gegeven moment aan mij gevraagd of ik lid wilde worden van de Volkelse vrollie. Dit was de ontspanningsgroep van de Volkelse K.V.B. die ook ieder jaar aan de Volkelse carnavalszittingen meededen. Ze vroegen mij omdat niemand een instrument bespeelde en ik kon ze dan begeleiden met mijn gitaar. Ik ging me al snel met de teksten voor de zittingen bemoeien en kwam er zodoende achter dat ik gemakkelijk liedjes kon schrijven.

In 2000 ben ik gestopt bij de Volkelse vrollie maar ik bleef wel liedjes schrijven. Ik wilde eigenlijk alleen nog maar schrijven voor andere mensen maar kende niemand die geïnteresseerd was in mijn liedjes. Er werd mij op een gegeven moment gevraagd of ik wilde zingen op de nationale vrouwendag in de Schakel te Volkel. Het was 'n hele uitdaging en best wel spannend voor mij om voor de eerste keer helemaal alleen te zingen. Het ging heel goed en ik kreeg de smaak te pakken. Er volgden meer optredens en intussen bleef ik liedjes schrijven en begon te denken aan een cd. Deze eerste cd kwam uit in 2003 en de titel was Soumagne (dit is de achternaam van mijn overgrootmoeder). Deze cd kwam er mede dankzij de hulp van Hubert Verest die hele mooie arrangementen maakte en dankzij Jos Somers (studio) die mij aangemoedigd heeft om een cd te maken.

In 2006 was de presentatie van mijn tweede cd "Uit m'n pen gevloge" welke heel anders was dan de eerste omdat aan deze cd allemaal muzikanten hebben meegewerkt. Ik ben inmiddels alweer bezig aan mijn derde cd welke ik in 2008 uit wil brengen.
In juni 2006 heb ik de Brabantse dialectpenning voor het beste liedje gewonnen. Het thema van de wedstrijd was afscheid, en ik schreef het winnende liedje met als titel "Los Laote". Dit gaat over de kinderen los laten.
Liedjes schrijven doe ik niet alleen voor mezelf. Het duo "Die Twee" uit Schayk heeft twee liedjes van mij op hun cd staan en het Kwartjesvolk heeft ook een nummer van mij opgenomen. In mei 2007 is de tweede Maria in brabant cd uitgekomen waarvoor ik speciaal het nummer Maria ter Linde heb geschreven en opgenomen.

In 2008 heb ik weer meegedaan met de liedtekstwedstrijd van het Brabantsdialectfestival in Lieshout. Het thema was taofele. Ik won voor de tweede keer de dialectpenning . Deze keer met het lied "Skuif mar aon'' . Op 29 sept 2008 heb ik mijn derde cd gepresenteerd. Deze heet ''Gruun Laand'' Meer info kunt u vinden onder discografie.

Inmiddels zijn we alweer wat jaartjes verder. Mijn vierde cd "Spiegel" is op 10 maart 2012 gepresenteerd. Een van de nummers is "De aarde gift" waarmee ik een prijsvraag won. Zeer verrassend is de muzikale inbreng van Dennis van Dooren met zijn electrische gitaar. Het maakt dit nummer maar ook 'n paar andere op de cd wat moderner. Natuurlijk spelen rasmuzikanten zoals Hent, Paul, Frans en Bert ook weer mee. Er staan twee duetten op . Eentje met Bart Krijnen en een duet met Ria Toonen, met wie ik inmiddels vaak samen ga optreden en met haar kom ik ook naar Gemert."

1. Opening door voorzitter Peter van den Elsen.

2. Bespreking jaarverslagen secretaris Toon Verhagen/Martin Breeuwer.

3. Bespreking jaarverslagen penningmeester Tony Brouwers (tijdens de vergadering worden deze besproken; voor nadere info zie het verslag van de penningmeester).
Verslag kascommissie door Jan Leenders en Mariet Adriaans.
Benoeming nieuw kascommissielid, nu aftredend Jan Leenders.

4. Uitleg over de restauratie van molen de Volksvriend door Egi Roijakkers, voorzitter van de molenstichting Gemert-Bakel.

5. Bestuursverkiezing:
- Bestuurslid Niels Arts is op eigen verzoek teruggetreden uit bestuur. Hij blijft wel vrijwilliger van de werkgroep ICT.
- Aftredend zijn voorts Tony Brouwers, penningmeester en Toon Verhagen. Tony en Toon stellen zich herkiesbaar.
Leden die geïnteresseerd zijn om een bestuursfunctie te vervullen kunnen zich hiervoor kandidaat stellen. Kandidaatstelling kan tot uiterlijk 1 uur voor aanvang van de jaarvergadering bij voorzitter Peter van den Elsen (tel. 0492-365340).

6. Mededelingen van het bestuur en afsluiting van het officiële gedeelte.

7. Rondvraag en afsluiting.

Pauze met de traditionele brandewijn en roggebrood met spek en zult.

De avond wordt muzikaal verzorgd door zangeres Jeanne van de Rijt uit Volkel, samen met Ria Toonen. In twee sessies zingen zij zelf geschreven liedjes en algemene Brabantse (meezing) liedjes.
(Let wel: deze avond is uitsluitend bedoeld voor leden)
De Jaarvergadering vindt plaats in zaal Dientje, Kerkstraat 9 te Gemert op dinsdag 31 maart 2015 aanvang 20.00 uur.