03/04 Frans Vos en Mieke Vos-van Eenbergen benoemt tot eereleej

IMG 8358-43 3

In de jaarvergadering van Heemkundekring De Kommanderij Gemert op 31 maart 2015 zijn Frans en Mieke Vos-van Eenbergen benoemt tot ereleden van de vereniging. Jarenlang gaven zij leiding aan de in 1970 opgerichte Drukkerij Vos, welke drukkerij sinds 1975 de huisdrukker van de kring werd.

Bij het erelidmaatschap van de Heemkundekring past traditiegetrouw een oorkonde, die voor deze gelegenheid op een eigentijdse wijze vorm was gegeven, en in de Gímmerse Taol is verwoord. Voorzitter Peter van den Elsen las de oorkonde voor en benadrukte de verdiensten van de hofdrukker van de kring "weeges hullie grooëte verdienste vùr de Kring in 't algemaën èn in 't biezónder weeges 't lívvere van èkselènt èn aajgentejds drukwèèrk wor waj fírteg jaor goeje siejr mí hébbe gemákt."

oorkonde fransmieke 3

Verschillende hoogtepunten uit deze lange verbintenis passeerden de revue, veertig jaargangen als maar mooier wordend tijdschrift Gemerts Heem, bijna honderd boeken en twintig jaar prachtige programmaboekjes. De uitgave van een boek over de van Gemert geboortige Laurentius Torrentinus bij het vijfentwintig jarige bestaan van Drukkerij Vos werd als één van de hoogtepunten beklemtoond. Dit boek had nooit in deze vorm uitgegeven kunnen worden als Frans en Mieke dit niet ruimhartig hadden gesponsord.

IMG 1933 3  IMG 8335-27

Hoofdredacteur Ad Otten zei in zijn toespraak: "JA! Een bijzonder moment in de Gemertse geschiedenis: In 1970 start Frans en Mieke Drukkerij Vos. Datzelfde jaar wijzigt 'RK Middenstandsvereniging Gemert' haar naam in die van 'Ondernemersvereniging Gemert'. In het bestuur zit de eigenaar van het Gemerts Nieuwsblad, waar het verenigingsleven van Gemert niet echt gelukkig mee is. Laat je iets drukken bij de concurrent dan kan je de aankondiging van evenementen in het GN in het vervolg wel vergeten. Na drie jaar krijgt Gemert een door vooral Harrie Verkampen aangeslingerde tweede krant. Het eerste nog naamloze nummer, verschijnt 4 oktober 1973. Toen – door Harrie aangezocht als redacteur - kwam ik voor het eerst op de Drukkerij in de Molenakkerstraat. DRUK, druk, druk. Niks drukker dan een drukkerij. De globale indeling, artikelen inplakken, gebeurt in het begin nog bij ons thuis in d'n herd.... Onze Jochem één jaar lag in de kamer ernaast. SSStttt. Lezers mochten een naam voorstellen. 'De Worrent', de Ripsbode, de Gímmerse Gazet, enz. enz.  Het werd De Streek. De nieuwe krant werd in betrekkelijk korte tijd populair. Met een opvallend en kritisch hoofdartikel op de frontpagina zoals "waar de nonnen krom zich werkten" bij de sloop van het gasthuis, en vaste rubrieken 'Terug naar Toen' en 'Oud Goud'. Het duurt niet lang of Ondernemersvereniging Gemert besluit tot een bestuursadvies aan haar leden. GEEN ADVERTENTIES PLAATSEN BIJ DE CONCURRENT van het GN!

Desalniettemin blijft de concurrent successen boeken. Nog zie ik in de drukke drukkerij op de achtergrond de ouders van Frans glunderend meeleven met al dat enthousiasme in de rug van die succesvolle nieuwe krant van 'hun' Frans & Mieke. Geweldig!!! Na een paar jaar wordt De Streek zelfs landelijk nieuws. Een maatschappijkritische LOKALE krant dat kon niet, omdat dát de lokale elite niet pikt. Tot die conclusie was in een proefschrift ene Jaap Fisher gekomen. Maar in Gímmert bleek: 't kos wel. En al is 't heel veel later – De Streek (†1987) bestond al niet meer -  wordt Frans Vos gekozen tot voorzitter van BKG (Bedrijven Kontakt Gemert).  Het kan verkeren.

Mede onder invloed van de nieuwe krant – een nieuwe lente, een nieuw geluid - kreeg Gemert zomaar opeens overal nieuwe gezichten. Twintigers in de gemeenteraad. En...  in het bestuur van de Heemkundekring kregen 'twintigers' zelfs de meerderheid. De kring-nieuwe-stijl wilde ook vanalles uitzoeken en vanalles laten drukken en uitgeven. Een nieuwe opzet voor Gemerts Heem en een boekuitgavenreeks 'Bijdragen tot de geschiedenis van Gemert'. Populairwetenschappelijk moest het worden en... zoveel mogelijk aansluiten bij de actualiteit. Nr. 1 was "100 Jaar bejaardenzorg", eerbetoon aan de 100-jarige activiteit van de zusters voor behoeftige Gemertse bejaarden. Drukker Vos lag voor de hand. Ook voor nr.2, voor nr.3, enz.  En elke uitgave was weer skonner. Elke keer opnieuw enthousiast en... Frans & Mieke glunderden altijd mee met ons geluk. Logisch want zij brachten het voor ons in beeld en blij dat we daarmee waren. Voor nieuwe boekuitgaven werden in 't gemeentearchief heel wat dossiers doorgevlooid en uitgeplozen. Wij schreven ons te pletter. We kwamen tot meer dan honderd boeken en honderd vijftig edities Gemerts Heem. Maar Frans en Mieke en hun aanhang maakten het....  Elke keer spannend. Hoe zal 't worre? Is t al klaar? En elke keer weer enthousiast. Frans en Mieke hadden 't natuurlijk al gezien. Tevreden Ad? Ja. Skon! Hartstikke skon!

Ten tijde van de opgraving van het Hooghuis tegenover de Latijnse School kwamen twee redacteuren van 'Spiegel Historiael', hét tijdschrift voor de Nederlandse geschiedenis, ons interviewen. In hun uitgebreide verslag wordt onze heemkundekring genoemd als de (vermoedelijk) meest actieve historische kring van het land. We wisten niet alleen in de archeologie van wanten, maar stonden ook ons mannetje als boekuitgeverij van lokale historiën van vaak bovenlokaal belang. Ja en dan hadden we nog d'n besten drukker, oknogok oknog. Vermeldenswaard oknog: in 1999 was Frans Vos (bevelvoerder bij de brandweer) ook mederedacteur van de geschiedenis van de Gemertse brandweer van 1600-2000. We werken nou án ons 102de boek. 't wordt gegarandeerd wir heel skon. WANT:  De geest van Frans & Mieke is gebleven... De heemkundekring heeft heel veel aan jullie te danken. Aan jullie betrokkenheid. Wat jullie vur ons maakten waren ons meest chique visitekaartjes."

IMG 1951 3

IMG 8335-27