Cursus Genealogie oftewel stamboomonderzoek

BILD2122 700x385

Bij voldoende aanmeldingen zal onder leiding van Wim Jaegers een cursus Genealogie oftewel Stamboomonderzoek starten op dinsdagavond 8 september 2015 en op 10 november vindt de laatste cursusavond plaats. Wim Jaegers is in de verre regio bekend om zijn kennis op het gebied van stamboomonderzoek. Deze cursus is dan ook bij uitstek geschikt om als startend onderzoeker te ontdekken hoe boeiend het is om je eigen familiegeschiedenis in beeld te brengen. Door de uitgebreide genealogische kennis van de docent is deze cursus ook zeer geschikt voor degene die al enigszins vertrouwd zijn met het doen van genealogisch onderzoek. In de cursus komen namelijk ook allerlei bronnen aan bod waar je zelf mogelijk nog niet aan had gedacht. Bovendien word je wegwijs gemaakt in hoe je de gevonden gegevens goed kunt ordenen en welke genealogische computerprogramma´s er zijn.

Hieronder in het kort de inhoud met data van deze cursus, waarbij les I  t/m IX op dinsdagavond is, met als afsluiting (X) een bezoek aan het Brabants Historisch Informatie Centrum 'de Citadel' te Den Bosch op vrijdag ?? november. (De datum wordt in overleg met de cursisten vastgesteld.)

I.   08 sept. :      Kennismaking en inleiding in de genealogie; de te gebruiken systemen: kwartierstaten, stamreeks,
                          stamboom en parenteel;
II.  15 sept. :      Verwerking van de gegevens; periode nu tot 1912 terug;
III. 22 sept.  :     Mogelijkheden van archieven, verenigingen, Heemkundekringen en literatuur; dus "waar zoekt u wat";
IV. 29 sept.  :     Bevolkingsregisters, Burgerlijke stand en secundaire bronnen 1811-1912;
V.  06 okt.   :      De dopen uit de Kerkelijke registers en uitleg over patroniemen en toponiemen;
VI. 20 okt.   :      Trouw- en Begraafregisters van de Kerk;
VII.27 okt.   :      Rechterlijk en Notarieel Archief;
VIII 03 nov.  :     Alle Archiefbronnen die nog niet aan de orde zijn geweest;
IX.  10 nov. :      Computer in relatie met de Genealogie;
X.   ?? nov.   :    Afsluitende (hele) dag in het BHIC te 's-Hertogenbosch.

Wilt u ook beginnen of doorgaan met het zoeken naar uw voorouders (uw wortels), doe dan mee met deze leerzame en interessante cursus.

Plaats:                         Historisch Informatiehuis "De Latijnse School" Ruijschenberghstraat 3, Gemert
Aanvang:                    20.00 uur (tot ca. 22.00 uur)
Aantal deelnemers:     minimaal 10 echter maximaal 20 personen
Kosten:                       Gehele cursus € 50,=  voor leden van de heemkundekringen Gemert, De Rips, Bakel & Milheeze, Boekel, Erp, Beek en Donk, Aarle-Rixtel en de Nederlandse Genealogische Vereniging en voor niet-leden € 65,= (te betalen op de eerste avond)