Middeg van de Gímmerse Taol 15 november

MG 1050 700x467

Op zondagmiddag 15 november organiseert de Heemkundekring de achtste "Middeg van de Gímmerse Taol" in het Boerenbondsmuseum. De opening vindt plaats om 14.00 uur precies. (zonder Gímmers kétierke).

Deze middag staat onder leiding van Peter van den Elsen die zorg draagt voor de stroomlijning van het programma. De "kunneng-gín van ut Gímmers gedicht" Jo van den Elzen-van Berlo neemt de opening voor haar rekening met het gedicht "de vúrste deur". In de loop van de middag zult u haar nog te horen krijgen met een drietal andere gedichten. Enkele nieuwe vertellers zullen hun debuut maken, zoals Doriet Janssen-Munsters die over haar "ùrste blaow ooëg baj ut kèske in de Deel" vertelt. De volgende debutant Bert Mickers vertelt over "Onze vádder" en de laatste debutant Hans Kanters vertelt over "Femielieperiekele besprénkeld mí 'n gruujn/rooj klùrke".

Ad Otten komt met een nieuw verhaal "Ielegaal". Henk Beekmans heeft "Un vraog" en Piet Vos vertelt het verhaal van "D'n Boekeskreever". Fien Minten brengt het gedicht "Meen ùrste lustrum". Twee vertellers zijn zowel voor als na de pauze te horen. Martien van Dooren vertelt de verhalen "Sintreklos baj Merietje Haojbers" en "'t Vùrbehoedmiddel van Stieneke de Gééjt", Peter van der Wijst de verhalen "Klómpe" en "Merieneske".

Hans èn Grietje, un Gímmers sprookje
Wim Vos zal een gedicht voorlezen van Martien van der Wijst getiteld: "De persèèsie no Hándel". Heel bijzonder is de volgende voordracht van Wim Vos. Hij heeft het bekende sprookje van Hans en Grietje vertaald naar het Gímmers, speciaal voor alle opa's en oma's om hun kleinkinderen kennis te laten maken met het Gímmerse dialect. Of zoals Wim het zelf zegt: "De jeugd kent in grote lijnen het sprookje al. Door ze het bekende sprookje in het Gímmers voor te lezen leren kinderen misschien geen Gímmers, maar ze krijgen op zijn minst passieve kennis van de taal van hun grootouders.

Het belooft weer een prachtige middag te worden. De zaal is open vanaf 13.00 uur. Het programma start om 14.00 uur precies en laatkomers hebben deze keer pech: na 14.00 uur of als de zaal eerder vol zit, dan wordt niemand meer binnengelaten om de rust in de zaal bewaken! De entree bedraagt 3,50 voor leden en 5 euro voor niet-leden. Hiervoor krijgt u niet alleen een prachtig programma aangeboden, maar ook twee tàssen koffie/thee. U vindt het Boerenbondsmuseum op de Pandelaar 106 in Gemert.

MG 0935 700x467