800ste lid Heemkundekring De Kommanderij Gemert

Wiegerd van de Burgt.800ste lid 700x466

Wieger van der Burgt, 800ste lid, ontvangt uit handen van de voorzitter een ets van Maria Werts getiteld:
"Moeder en kind" (foto: Anneke Verspaget)

Traditiegetrouw houdt de Heemkundekring jaarlijks een avond voor nieuwe leden en belangstellen in de Latijnse School, samen met het gemeentearchief. Bezoekers krijgen inzicht in wat zowel de heemkamer als het archief te bieden heeft aan de Gemertse burgers. Aan de hand van Ad Otten wordt men langs de schatten van de heemkamer gevoerd en Simon van Wetten, archivaris, leidt de groep vervolgens door de benedenetage de archiefkelder in waar 2000 strekkende meter archiefstukken worden bewaard.

De editie van maandag 16 november kreeg een feestelijk tintje. De heemkundekring schreef onlangs haar 800ste lid in: Wieger van der Burgt, 29 jaar jong. Navraag leert dat hij sinds een paar jaar op zichzelf woont in een mooi ingericht huis. Hij mist maar één ding: Gemerts Heem. Zijn moeder is al vele jaren lid van de Heemkundekring en toen hij nog thuis woonde las hij elk nummer van Gemerts Heem. Hij wilde het tijdschrift graag lezen op momenten dat het hem uitkomt, vandaar dat hij zich heeft aangemeld. Verdere navraag leverde op dat hij de kleinzoon is van Riek Jonkers-van der Putten, oud erelid van de Heemkundekring. Vandaar dat Wieger uit handen van de voorzitter een ets van Maria Werts in ontvangst mocht nemen getiteld: "Moeder en kind," als symbool voor het gegeven dat voor de tweede keer de liefde voor het heem overgedragen is van moeder op kind. "Haj hégut mí de paplíppel meegekrígge," zo besloot voorzitter Peter van den Elsen zijn korte toespraak. Alle andere aanwezigen mochten delen in de vreugde en kregen een boekengeschenk.