Passie voor Taal en Italië op zondagmiddag 14 februari 2016

Passie voor Italie page 001 2

Op zondagmiddag 14 februari 2016 vindt in De Eendracht een symposium plaats genaamd “Passie voor Taal en Italië” onder leiding van woordkunstenaar Wim Daniëls.

Het belooft een boeiende middag te worden met een welbespraakte presentator, interessante sprekers en passende, energieke muziek.In de pauze zijn Italiaanse hapjes verkrijgbaar. Wie wil kan de middag afsluiten met een heerlijke Italiaanse maaltijd.

Nu zult U denken: hoezo Taal en Italië, en wat heeft dat met heemkunde te maken? ALLES! Want we gaan het hebben over twee streekgenoten en vrienden, over twee belangrijke Brabantse cultuurdragers die in de zestiende eeuw in Italië werkzaam waren: Arnoud van Eyndhouts (Arlenius) uit Aarle(-Rixtel) en Laurens van den Bleeck (Torrentinus) uit Gemert.

In Italië leerden ze elkaar kennen en werden vrienden en collega's. Hun namen verlatijnsten ze, zoals in die tijd gebruikelijk, tot Arnoldus Arlenius en Laurentius Torrentinus.

Het is heel bijzonder dat ze allebei de Latijnse school in Den Bosch bezochten en daarna naar Italië trokken en daar een grote stempel drukten op de boekencultuur van die tijd. In de zestiende eeuw was Italië op cultuurgebied heel belangrijk.

Eyndhouts werd in Italië in de 16e eeuw een grote manuscriptenverzamelaar en bewerker van klassieke Griekse en Latijnse teksten; Van den Bleeck was in dezelfde tijd in hetzelfde land een drukker en uitgever van formaat. Het is volkomen ten onrechte dat ze zo in de vergetelheid zijn geraakt. Daar gaan we iets aan doen!

Bijzonder is ook dat ze allebei op de Latijnse School in Den Bosch zaten in de tijd dat Joris van Lanckvelt (Macropedius) uit Gemert daar werkte. Macropedius heeft in zijn tijd een belangrijke rol gespeeld in het onderwijs en de vorming op Latijnse Scholen. Hij was jarenlang rector van de Latijnse School in Utrecht en schreef (in het Latijn) nieuwe boeken voor bijna alle schoolvakken. Met zijn toneelstukken kreeg hij grote internationale bekendheid.

Arnoldus Arlenius.14363638 1 Torrentinus.Digesta 1553 Macropedius.220px Epistolica London 1649

Op het programma van het symposium staan de volgende onderdelen:
Frans Slits vertelt over de betekenis van Arnoud van Eyndhouts en Laurens van den Bleeck. Hij schreef een boek over Torrentinus, en dus ook over diens vriend Arlenius.

Jos Swanenberg (professor en streektaalfunctionaris Erfgoed Brabant) en Simon van Wetten (archivaris Gemert) hebben het over de taal in Brabant in de tijd dat Arnoud van Eyndhouts en Laurentius van den Bleeck opgroeiden, zo rond 1510.

Henk Giebels (oud geschiedenis docent Commanderij College) geeft een korte voordracht over Macropedius en het onderwijs in de Late Middeleeuwen. Henk schreef samen met Frans Slits een boek over Macropedius.

Henk van Beek zal iets vertellen over Aarle-Rixtel in de zestiende eeuw en over Huize Ter Smisse waarin Arnoud van Eyndhouts opgroeide.

Ad Otten vertelt over de hoeve Vogelsanck in Gemert waar Torrentinus opgroeide.

Jan Timmers gaat in op de oorsprong van de naam Van den Bleeck.

Com Cinco

Tussen de lezingen door verzorgt het zeer jeugdige (gemiddeld 12 jaar!) Com Cinco muzikale intermezzo´s. Com Cinco speelt licht klassieke muziek en zal ondermeer werk van Italiaanse componisten ten gehore brengen. Het kwintet bestaat uit: Kim Colen – dwarsfluit, Luciën Renette – viool, Jannah van Hout – accordeon, Xippe Hendricx – accordeon en Hendrik van Hout – piano en staat onderleiding van Mayke Hendriks.

Er zijn taalkraampjes waar deelnemende heemkundekringen hun teksten aan de man/ vrouw kunnen brengen. In de pauze worden ook Italiaanse hapjes geserveerd zodat mensen met passie voor Italiaans eten aan hun trekken kunnen komen.

Kom dus op zondag 14 februari naar De Eendracht voor een informatieve en gezellige middag!

De organisatie is in handen van Heemkundekring De Kommanderij Gemert en de Stichting Brabants Dialectenfestival Lieshout, met ondersteuning van de heemkundekringen uit de gemeente Laarbeek.

Entreeprijs € 7,50 en voor leden van de deelnemende Heemkundekringen slechts € 5,=. In Gemert zijn de kortingskaarten verkrijgbaar in de Heemkamer op woensdagavond tussen 19.00 en 22.00 uur (Ruyschenberghstraat 3B Gemert). Jongeren tot 18 jaar hebben gratis toegang (alles inclusief een gratis drankje in de pauze). Degenen die een kaartje via De Eendracht willen kopen of die de juiste locatie van De Eendracht zoeken (Sint Annastraat 60 Gemert), verwijzen we naar de website: http://www.eendracht-gemert.nl/ (rubriek beleven en contact).

De reservering voor de Italiaanse maaltijd IS UITVERKOCHT!!!

Wim Daniëls vertelt over Arlenius op YOUTUBE, zie: