Excursie naar Helmond zaterdag 21 mei

Helmond.markt.1806.Knip.81116b Helmond

De markt van Helmond in 1806

Op zaterdag 21 mei vindt in het kader van ‘Gluren bij de buren’ de fietsexcursie van Heemkundekring De Kommanderij Gemert naar Helmond plaats. Helmond is de meest nabij gelegen stad waarvan naar onze regio een grote invloed uitgaat. Dat is nu zo en dat was in het verleden zo. De Helmondse markt is lange tijd de belangrijkste verhandelplaats van agrarische producten geweest. In de negentiende eeuw ontwikkelt de textielnijverheid zich in een rap tempo waar vele Gemertenaren werk vinden en sommigen zelfs gaan wonen. Het is de eerste ontwikkeling naar een industriestad. Helmond heeft de afgelopen vijfentwintig jaar een ware metamorfose ondergaan en is uitgegroeid tot de vijfde stad van Noord-Brabant.
In de geschiedenis van Gemert en Helmond zijn vele parallellen. Beide hebben een kasteel en een relatie met de Van Cortenbachs. Welke nog meer? Dat is te horen tijdens de excursie. Als introductie houdt Giel van Hooff op woensdagavond 11 mei een lezing over Helmond in de Heemkamer.

Helmond.kasteel

Het kasteel van Helmond

Het programma van de fietsexcursie:
9.00 uur vertrek met de fiets bij de Latijnse School, Ruyschenberghstraat 3 in Gemert.
10.00 uur aankomst heemkamer Heemkundekring Helmont, Pastoor van Leeuwenstraat 23 5701 JS Helmond. Ontvangst met koffie/thee en cake met een introductie door voorzitter Carel Verhofstadt.
11.00/11.15 uur verplaatsen naar het centrum.
11.30 uur Eerste rondleiding in twee groepen:
Groep 1 krijgt een stadsrondleiding door stadsgids Jan van Bussel (onder voorbehoud), groep 2 krijgt een rondleiding ‘Industrieel erfgoed’ door stadshistoricus Giel van Hooff.
12.45 Lunchroom De Keyser, Torenstraat 17, 5701 SH Helmond.
Luncharrangement met kopje soep naar keuze, kleine belegde broodjes met luxe beleg als oude kaas; rauwe ham; tonijnsalade en gerookte zalm, kroket met mosterd, koffie en thee; melk en karnemelk
14.00 uur Tweede rondleiding in twee groepen:
Groep 2 krijgt een stadsrondleiding door stadsgids Jan van Bussel (onder voorbehoud), groep 1 krijgt een rondleiding ‘Industrieel erfgoed’ door stadshistoricus Giel van Hooff.
15.15 uur Samenkomst bij Theater Speelhuis, Kromme Steenweg 29, 5707 CB Helmond
Rondleiding/toelichting in Theater Speelhuis in de voormalige Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming Kerk, door directeur Jochem Otten.
15.45 uur Verplaatsing naar de Cacaofabriek, Cacaokade 1 5705 LA Helmond
16.00 uur Rondleiding/toelichting in de Cacaofabriek door directeur Jochem Otten o.a. over de historie van het pand, de diversiteit aan ruimtes voor o.a. film en pop, de expositieruimte en de industriële uitstraling met behoud van originele elementen.
16.30 uur afsluiting in de Cacaofabriek met een drankje.

Wegwijzer       Cacaofabriek.Privat Livemont Helm Cocoa 1899

Kosten en aanmelden:
De kosten van deze fietsexcursie bedragen 17,50 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden.
Alle drankjes komen voor eigen rekening, met uitzondering van koffie/thee bij aankomst, een kopje koffie/thee tijdens de lunch en een afsluitend drankje in de Cacaofabriek.
Informatie en aanmelden bij: Carin Gerrits (0492-364478) of per E-mail: c.gerrits@hotmail.com
De aanmelding is pas definitief nadat het bedrag op de rekening van de Heemkundekring is bijgeschreven: NL54RABO 0116 197 226 onder vermelding van excursie Helmond, naam en (e-mail)adres. Het aantal deelnemers bedraagt maximaal vijftig, plaatstoewijzing op volgorde van betaling.

Helmond.kanaal