Heemkaffee over De Esperhoeve 10 april

Theo Kanters is op zondag 10 april gastspreker. Hij voert het woord over Hoeve De Esp in Bakel, gelegen aan de Esperloop, en dicht bij de oude gemeentegrens tussen Gemert en Bakel. Deze hoeve – ook Commandeurshoeve genoemd – behoort lange tijd tot de goederen van de Duitse Orde en was leenroerig aan de kasteelheren van Gemert. Theo Kanters schreef een boekje over de rijke geschiedenis van deze hoeve dat in het heemkaffee wordt gepresenteerd.
Theo Kanters, geboren op 30 maart 1957. Intussen met FLO als gewezen militair. Oudste zoon van Sjef & Anneke Kanters-Jacobs die een boerderij in Bakel bestierden. Mijn stamboom heeft als oorsprong Beek en Donk waarbij mijn overgrootvader via Gemert zich uiteindelijk in Bakel vestigde. Een man die zich eerst aan een studie wijdde om als Witte pater af te reizen naar het Noord-Afrikaanse land Algerije. Na een half jaar met Gods vruchten ervaring opgedaan, komt hij terug en stelt zijn levenswijze bij. Huwt, en sticht een gezin waarmee hij op Esp een grote boerderij onderhield. Het gevolg was dat na zijn vroege overlijden, zijn oudste zoon Just het onroerend goed overnam en verpachtte aan diens broer, toen de overige familieleden het erf verlieten. Just zelf vestigde zich in Mierlo-Hout en toen diens zoon Sjef gereed was om te huwen werd daarvoor de boerderij op Esp vrijgemaakt. Die liet ook van zich horen en er kwamen weer Kantertjes bij. Intussen ben ik de vierde generatie die de stek bewoont en is er van een boerenbedrijf al lang geen sprake meer.
De woonlocatie met een heuse gracht erom heeft me altijd geïnteresseerd evenals genealogie en archeologie. Dat is ook de reden geweest me aan te sluiten bij het Heem waar op velerlei gebied informatie kan worden vergaard en aan naslagwerken word gewerkt. Intussen weet ik dat mijn voorouders niet alleen uit het Beek en Donkse kwamen en voeren de wortels al terug naar een generatie van elf-keer-groot-grootouders.
De Espesche of Commandeurs Hoeve (een leengoed van het Kasteel van Gemert) waar ik nu met mijn eega Antoinette woon, bezit een enorme geschiedenis waarvan veel bewaard is gebleven. Zij het in oude archiefstukken die door o.a. de Duitse Ridderorde werden opgetekend als in de ondergrond. Archeologische opgravingen tijdens een reconstructie brachten het grachtenpatroon om de boerderij in kaart en zijn voor een deel hersteld. Ook de vele detector- en bodemvondsten door de jaren heen bijeen gebracht; hebben de stadsarcheoloog van Eindhoven bewogen deze binnenkort te publiceren. Al met al heeft mijn speurwerk geleid tot een megaverzameling aan informatie, documentatie, kaartmateriaal, foto’s en wetenswaardigheden over de hoeve op Esp.
Theo Kanters belicht in het Heemkaffee een aantal bijzonderheden aangaande dit historisch plekje en directe omgeving over deze Esperhoeve. Na afloop is het boekje te koop.

Plaats: Heemkamer Ruijschenberghstraat 3b
Aanvang: 11:00 uur (sluiting ca. 13:00 uur)
Toegang: gratis