Lezing historie van eetbare planten en kruiden in Boerenbondsmuseum

De voorzitter van de Vereniging Ekologische Leef- en Teeltwijze afdeling Gemert, Ido Cranen, geeft op maandag 23 mei om 20.00 uur in het Boerenbondsmuseum een lezing over de historie van eetbare planten en kruiden. Hij gaat in een paar grote stappen terug in de tijd, op zoek naar de typische planten die in Gemert werden geteeld en in het wild voorkwamen. Een tijdsbeeld over voedsel verzamelen en telen in een periode van meer dan tienduizend jaar. Met een kijkje in de keuken uit de steentijd.
De eet- en teeltcultuur waarin we leven is een mengelmoes van gewoontes uit allerlei windstreken. Dat is altijd al zo geweest. Ons gematigde zeeklimaat maakt het mogelijk veel planten uit verre oorden te laten groeien. Dat kwam goed uit voor onze voorouders die de eigen keukenkruiden en groentes meebrachten.
Wat jammer is, is dat daarmee ook veel kennis over bruikbare inheemse planten verloren is gegaan die sinds mensenheugenis in het wild voorkomen en die je kunt rekenen tot ons lokale oermenu.
Veel van onze bekende groentes, piepers en granen zijn cultuurvolgers. Zelfs een aantal van de tegenwoordige wilde planten in Gemert. Lang geleden in het Paleolithicum, de oude steentijd, die tot ongeveer tienduizend jaar voor Chr. duurde, waren verschillende wilde planten nog niet in onze streek te vinden. Die zijn door mensen hier terecht gekomen.
Per saldo eten we eigenlijk tegenwoordig vooral ‘vreemd’ voedsel; omdat onze verre voorouders van ver kwamen of gewoontes overnamen van veelal Mediterrane volkeren, bewoners van de steppe aan de oostkant van Europa en het nabije oosten. Vaak was daar het gewas door millennia van zorgvuldige selectie veel productiever dan de inheemse planten van hier. Dus groeit hier de aandacht voor het landbouwen en de veehouderij in de nieuwe steentijd gestaag. Er wordt er in het Gemertse minder en minder gejaagd en minder en minder wordt in het wild plantaardig voedsel verzameld. Veehouderij ontwikkelt in de nieuwe steentijd, later worden de Romeinse landbouwmethoden populair en vanaf de middeleeuwen sijpelen Columbus’ plantaardige ontdekkingen omtrent indianen voedsel van het Amerikaanse continent langzaam maar zeker door naar ons koude kikkerland en worden we afgeschilderd als aardappeleters.
Met het voedsel dat de inwoners van Gemert verzamelden en verbouwden veranderde het landschap aanzienlijk in de loop van millennia. Het landschap dat daarvoor als bakermat diende voor verzamelaars en jagers uit de oude steentijd met onze oerbossen en moerassen, verdween. Gesloopt voor stook, woningbouw en landbouw. Meer en meer kwetsbare exotische gewassen verdringen de oorspronkelijke inheemse planten als voedsel, tot op de dag van vandaag. Veel van de exotische gewassen hebben meer behoefte aan meststoffen en doorgaans warmer weer met minder regen dan onze regio biedt. Dat is logisch als je weet waar die planten oorspronkelijk thuishoren. Met veel bestrijdingsmiddelen en naar verhouding veel bemesting wordt die teelten tegenwoordig in stand gehouden.
Zo’n reis terug in de tijd biedt inzicht in nieuwe kansen voor een revival van de echte Gemertse duurzame kookkunst, met als basis de kookpot uit de steentijd. Dan moet je wel je inheemse planten opnieuw leren kennen. Daar is VELT-Gemert al 25 jaar met smaak mee bezig en brengt verre voorouders culinair tot leven.