Gemeente koopt kasteel en kasteelhoeve

De eigenaren van het kasteel schonken in 2012 het kasteel met de daarbij behorende gronden in een honderdjarige erfpacht aan de gemeente. In 2015 kon de gemeente deze erfpacht voor 10.000 euro afkopen. Als de gemeenteraad er in de vergadering van september 2016 mee instemt dan wordt de gemeente voor 755.000 euro eigenaar van de gedeeltelijk gerestaureerde hoeve en krijgt zij het hele Commanderijcomplex van de Duitse Orde van Gruitrode in eigendom. De Commanderij Gruitrode was net als Gemert een van de twaalf onderhorige commanderijen van Landcommanderij Alden Biesen.
Het zijn gelukkige mensen daar in de gemeente Meeuwen-Gruitrode, met burgemeester Lode Ceyssens voorop die zich de afgelopen jaren heeft ingespannen om de al veertig jaar wegkwijnende Commanderij in gemeentelijk eigendom te verwerven. Voor de nieuwe bestemming is in een investering van maar liefst 9.300.000 euro voorzien. De Commanderij wordt de nieuwe thuis voor cultureel centrum Cultuurpunt én wordt eveneens de toegangspoort tot de Duinengordel. Het kasteel zal opgenomen worden in een groot natuurgebied en daarmee zal dit gebied zich uitstrekken tot in het hart van het dorp.

Het kasteel van Gruitrode is net als het Gemertse kasteel na 1801 in particuliere handen gekomen. De afgelopen decennia ging de Commanderij van Gruitrode verscheidene keren in de verkoop en viel het complex in verschillende kavels uit elkaar. Jo Becx, een Nederlandse ondernemer, werd in 2006 eigenaar van de binnen de grachten gelegen kasteelhoeve die op het moment van de koop zodanig vervallen was, dat je eerder kon spreken van een bouwkavel met puinhoop dan van een hoeve. Vanaf 2008 is hij begonnen met het laten restaureren van de tiendschuur door deze vanaf de fundering met alle nog bruikbare elementen opnieuw op te bouwen. Hij deed dat op eigen kosten, zonder subsidie. Het resultaat mag gezien worden. De restauratie van de hoeve is nog niet klaar, ongeveer de helft van de hoeve ligt er nog als een puinhoop bij. Het aankoopbedrag dat de gemeente voor de hoeve over heeft is in feite niet meer dan de kosten die Jo Becx aan de restauratie heeft besteed.

Een goed voorbeeld doet goed volgen
De handelwijze door de eigenaren, de gemeente en enkele andere instanties laat zien dat als eenieder een stap wil zetten om er iets moois van te maken voor de hele gemeenschap, dat dit te realiseren is. Tevens valt in de financiële onderbouwing van de herbestemming van het kasteel van Gruitrode af te lezen dat de waarde pas wordt gerealiseerd door een investering van 9.300.000 euro, ofwel meer dan negentiende van de totale investering.
Het Commanderijcomplex van Gemert is ongeveer twee keer zo groot. Met enig natte vingerwerk kun je dus stellen dat bij een aankoop van ongeveer 1,5 miljoen euro en een investering van 20 miljoen euro een gedegen herbestemming te realiseren is.
De schenker van het kasteel van Gruitrode, de familie Van Megchelen, en de verkoper van de kasteelhoeve Jo Becx zijn in Gruitrode toffe gasten, de burgemeester en zijn schepenen zullen bij de volgende verkiezingen zeker herkozen worden en de bewoners van Gruitrode zijn helemaal in de ban van hun kasteel. Op 17 september 2016 vieren ze dat 600 jaar geleden, in 1416, Ywan van Cortenbach namens de Duitse Orde de heerlijkheid Gruitrode kocht en dat Hendrik van Wassenaar, bijna 350 jaar geleden commandeur van Gruitrode (en ook van Gemert) werd en deze aanmerkelijk uitbouwde. Van Hendrik van Wassenaar is door het Royer Reuzengilde zelfs als een reuzenpop nagemaakt. Misschien kan hij Gemert eens bezoeken...als we in Gemert het goede voorbeeld van Gruitrode hebben kunnen volgen!