In Memoriam Antoon Corstens

Corstens.AntoonFranszoon.1992   (1917 - 2016) nestor van de heemkundekring

Een bijzondere man is heengegaan. Antoon Corstens, 99 jaar, nestor van de zo'n 850 leden tellende Gemertse heemkundekring. In 1941 medeoprichter en eerste penningmeester. In 1946 verhuist hij naar Gilze waar hij dan is benoemd tot chef Financiën, onderwijs en personeelszaken op het gemeentehuis. Antoon trouwt er en sticht een gezin, hij wordt er dubbel geridderd, pauselijk onderscheiden, krijgt de gemeentelijke gouden erespeld, enz. enz. Maar... hij blijft belangstellend lid van de club die hij als 23-jarige in Gemert mede in het leven heeft geroepen.

In 2008 meldt hij zich bij de vrijwilligers van de heemkundekring in de studiezaal van het gemeentearchief. Een charmante grijze man van wie niemand vermoedt dat hij de negentig gepasseerd en al zo'n vijfentwintig jaar met pensioen is. Antoon heeft zijn oude hobby weer opgenomen. Genealogisch onderzoek naar de familie Corstens. Thuis heeft hij een kast vol met mappen, ordners en dozen en hij wil er niet aan denken dat dat 'straks' ongebruikt in een papierversnipperaar komt. Hij heeft een complete opzet voor een boek in gedachten en vraagt of de heemkundekring hem een handje zou kunnen helpen om er meteen aan toe te voegen dat hij voor een boekuitgave ook heeft 'gespaard'. Het komt tot een bijzondere samenwerking met in het najaar van 2011 – in zijn 95ste levensjaar – als resultaat een in alle opzichten prachtig boek in full colour onder de titel “Corstens, een Gemertse familie uit Uden 1692-2011”. Antoon presenteert zijn boek tijdens een druk bezochte familiereünie van naar alle windstreken uitgewaaierde familieleden Corstens. Een paar jaar later staan nabestaanden van een in 1853 vanuit Gemert naar de Verenigde Staten geëmigreerde familie Corstens met het boek in de hand bij de Heilige Losbol op het Ridderplein. Als Antoon uit de auto stapt van zijn zoon horen we: “There is the chief!” Hij wordt met applaus begroet. Antoon is niet alleen de nestor van de heemkundekring maar ook van de familie Corstens. In Gemert voelt iedereen zich nu 'Back Home!' Bij het diner 's-avonds belooft Antoon werk te maken van een supplement op het boek omdat de Amerikaanse tak van de familie daarin incompleet is moeten blijven.

Het (english) supplement staat inmiddels 'in de steigers'. Antoon is zich al enige tijd bewust van het feit dat hij de 'honderd' niet zal halen. Op de vraag of 'wij' het supplement af kunnen maken is volmondig 'ja' gezegd. Op maandag 26 september 2016 is Antoon Corstens overleden. De rouwkaart opent met 'Dank voor het wonder van het leven.' Op zaterdag 1 oktober 2016 is hij in Gilze begraven.

Ad Otten

4.AntoonCorstens.IMG 3811WS

Antoon Corstens zoals afgebeeld in het boekje '75 jaar bij de tijd' over de geschiedenis van De Kommanderij in 2016.