Ad Otten over 10 Jaar Gemert Vrijstaat

a.s. Zondag 13 november: HEEMKAFFEE

Stichting Gemert Vrijstaat is een bijzondere werkgroep van de heemkundekring opgericht in het najaar van 2005 met als doelstelling de bijzondere geschiedenis van Gemert in het straatbeeld op een verantwoorde manier beter zichtbaar te maken. De gouden pelikaan op de poortboog tegenover de oude kerk, de heilige Losbol op het Ridderplein, de Ark van Noë op de Ark, Sint Michaël in de Pandelaar, veertig wissellijsten met uitvergrote oude ansichten van straatbeelden van zo’n honderd jaar geleden, een kleine honderd chique huis- en gangnaambordjes, wit-zwarte luiken, een ingelijste Severus, een heuse galerij van Gemertse vorsten uit de periode van 1599 tot 1794, de wedergeboorte van Elisabeth in Ruijschenbergh, een eeuwige student op de stoep van de Latijnse School, gevelstenen, straatstenen, enz. enz. Uiteindelijk is er uitgepakt met de bijna levensechte edelman Rutger van Gemert, die genoemd kan worden als de 12de-eeuwse grondlegger van de status aparte van Gemert.

Na tien jaar zijn zo’n honderdvijfentachtig projecten gerealiseerd. Gefinancierd door subsidies, sponsors, vrijwillige bijdragen maar vooral ook door een kosteloze inzet van vrijwilligers. Ad Otten, met Toon Grassens indertijd initiatiefnemer van deze werkgroep, vertelt over hoe een en ander tot stand is gekomen en... wat de verdere plannen zijn. Dat is het thema van het a.s. zondag in de Latijnse School in de Ruijschenberghstraat te houden Heemkaffee. Aanvang 11.00 uur.