Heemkundekring schenkt gemeente 1 miljoen euro

carinburgweb

In 1996 is Heemkundekring De Kommanderij Gemert een convenant met de gemeente aangegaan om het gemeentearchief in Gemert te houden en de openingstijden te verruimen. De kring beloofde daarvoor 2 fte vrijwilligers te leveren in de dienstverlening en voor ondersteunende diensten. In 2007 werd het convenant opnieuw geratificeerd door voorzitter Egi Roijakkers, secretaris Martin Breeuwer en burgemeester Jan van Maasakkers.
Intussen zijn we twintig jaar verder en nog steeds levert De Kommanderij vrijwilligers ten behoeve van het gemeentearchief. Het behoud van het gemeentearchief is niet alleen erg prettig voor leden van de heemkundekring, maar ook voor burgers uit de gemeente als ze bijvoorbeeld een bouwvergunning willen inzien, want anders zouden ze naar Eindhoven of Den Bosch moeten.
Het is voor alle partijen niet alleen prettiger, het is voor de gemeente Gemert-Bakel ook goedkoper. Volgens locoburgemeester Anke van Extel-van Katwijk scheelt de gemeente dat jaarlijks minstens 50.000 euro. Een snel rekensommetje leert dat de ruim dertig vrijwilligers van de heemkundekring dus in twintig jaar tijd de gemeente een miljoen euro hebben bespaard.
Onlangs heeft burgemeester Michiel van Veen een kennismakingsbezoek in de heemkamer van de Latijnse School afgelegd. Met een knipoog naar het verleden heeft hij van bestuurslid Carin Gerrits, die vanaf het begin in 1996 tot op heden het vrijwilligerswerk coördineert, een cheque van 1 miljoen euro in ontvangst genomen.