Het Kerkenproject en de Torendag van Peelland Heemkaffee 9 april

Op zondag 9 april verzorgt Jan Timmers voor heemkundekring De Kommanderij Gemert een Heemkaffee over het kerkenproject en over de bijzondere geschiedenis van de middeleeuwse kerken van Stiphout, Mierlo, Nuenen, Gerwen, Nederwetten, Lieshout, Beek, Aarle en Rixtel. Deze lezing past uitstekend als voorbereiding op de Torendag in Peelland op 21 mei.

Zondag 10 april, 10.30 – 12.30 uur
Plaats: de Heemkamer in 'De Latijnse School' aan de Ruijschenberghstraat 3b in Gemert

Aandacht voor middeleeuwse kerken
De Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband (SAS) nam in 2009 het initiatief om een aantal middeleeuwse kerken in Peelland meer onder de aandacht te brengen. Het doel was het versterken van de regionale identiteit door het zichtbaar en beleefbaar maken van de middeleeuwse unieke kerklocaties tussen Helmond en Eindhoven met hun bijzondere ontstaansgeschiedenis. Ook het uitdragen van informatie over de kerklocaties in Peelland met hun gemeenschappelijke historie, onderlinge samenhang en individuele eigenheid was en is belangrijk. Veel van die middeleeuwse kerken zijn inmiddels verdwenen, maar de plaats waar ze stonden wordt nog vaak gemarkeerd door bijvoorbeeld een losstaande kerktoren, zoals in Stiphout, Nederwetten en Beek en Donk, of een restant van een kerkhof zoals in Nuenen en Aarle. Soms is er nog een complete kerk, zoals in Mierlo en Gerwen, maar soms is er ook helemaal niets meer zichtbaar van die oude kerklocatie (Lieshout, Rixtel). Er werd een fietsroute langs deze kerken samengesteld, er werd een website (www.kerkenindepeel.nl) gemaakt en in 2012 werd de eerste Torendag georganiseerd en geopend rond de toren van Stiphout. De Torendag werd een jaarlijks terugkerend element. In 2013 werden de fundamenten van de oude toren van Nuenen zichtbaar gemaakt en werd de begraafplaats opgeschoond en toegankelijk gemaakt. In 2014 vond de opening van de Torendag plaats bij de gerestaureerde Oude Toren van Beek en Donk.

In 2013 werd op initiatief van de SAS samen met betrokken heemkundekringen en de Priesterbroederschap St Pius X een volgende fase van het project gestart, waarbij de betrokken kerklocaties vooral visueel werden verbeeld. Naast een algemeen inleidend filmpje over middeleeuwse kerklocaties zijn er filmpjes gemaakt van elke betrokken kerklocatie afzonderlijk. Alle filmpjes zijn op een DVD beschikbaar, maar ook toegankelijk via You Tube. Van een aantal verdwenen kerken werd een driedimensionale reconstructie gemaakt.

De SAS verzorgt de coördinatie van de Torendagen. Tijdens de Torendag organiseren betrokken heemkundekringen op de verschillende locaties activiteiten, presentaties of rondleidingen. Een aantal kerktorens kan dan worden beklommen. Het aantal betrokken kerklocaties en betrokken heemkundekringen groeit inmiddels. Het werkgebied is inmiddels uitgebreid en andere kerklocaties kunnen aansluiten bij de Torendag. Son en Breugel sloten in 2015 aan. En sinds 2016 is ook de meer recente kerk van Mariahout betrokken. In 2017 komen daar nog bij de kerken van Eerschot (St Oedenrode) en Bakel. Het Kerkenproject en de Torendagen groeien nog steeds. Andere kerklocaties kunnen ook aansluiten.

Torendag op 21 mei
De informatie over de deelnemende kerken, kerklocaties en kerktorens is te vinden op www.kerkenindepeel.nl De voorbereiding van de Torendag in 2017, die zal plaatsvinden op zondag 21 mei, is in volle gang. Op de website worden alle activiteiten op alle deelnemende locaties beschreven.