29/08 Oud-leerlingen terug naar de Pandelaar- of Michaëlschool

Op donderdagavond 5 september 2013 om 20.00 uur wordt het eerste exemplaar van het boekje 'Hoj, hoj, pötje mí stroj' in het Boerenbondsmuseum te Gemert uitgereikt. Het boekje bevat jeugdherinneringen van To Werts uit de vooroorlogse jaren. To Werts is in Gemert bekend als telg uit de familie Werts aan het Binderseind, maar vooral als onderwijzeres van de Pandelaarschool van 1939 tot haar huwelijk in 1945. Zij gaf indertijd les op de Mariaschool, de meisjesafdeling van de Michaëlschool, die begin jaren zestig van de Pandelaar naar het Molenbroek verhuisde.

1941.06 Pandelaarklas bij De Veenboer 2

Klas van juf To Werts voor molen De Veenboer (1941, foto door haarzelf gemaakt): Pieta van Hek, Leny van Schijndel, Lena van den Acker, Leny van Elten, Lena van Moorsel, Door vd Ven, Martina Herlings, Dora Wilms, Dora Sterken, Paula vd Velden, Tiny vd Elzen, Cor v Hek, Riek v Wetten, Maria vd Berg, Martina vd Berg, Maria Peeters, Nolda Huibers, Stien v Hek, Tonny Vromans, Anny vd Elzen, Maria vd Heijden, Jo v Berlo, Betsie Raafs, Stien v Hek, Marietje Crooijmans (Anneke?), Dora Snijders, Cato van Zeeland, Tiny Snijders, Mientje vd Heiden, Ietje v Lankveld, Martha v Rooy, Diny vd Berg? uit Leiden evacué
________________________________________________________________________________________________

Voor de presentatie van het boekje zijn, naast belangstellenden en leden uit de familie Werts, oud-leerlingen van To Werts en andere leerlingen van de Michaël- of Pandelaar-school van voor 1960 in het bijzonder uitgenodigd. Speciaal voor deze gelegenheid heeft oud-leerling Jo van den Elzen-van Berlo een gedicht geschreven over de Pandelaarschool.

99ste uitgave
Heemkundekring De Kommanderij Gemert heeft besloten dit boekje in haar reeks uit te geven omdat het een scherp beeld geeft van het Gemert tussen de twee wereldoorlogen. Daarnaast bevat het boekje allerlei uitdrukkingen in het Gímmers en natuurlijk, het ligt voor de hand bij een juf, kinderrijmpjes. De titel 'Hoj, hoj pötje mí stroj' verwijst naar de beginregel van een kinderrijmpje. Het boekje is de 99ste uitgave van De Kommanderij en is onder redactie van Ad Otten en Wim Vos tot stand gekomen.

To Werts werd in 1917 geboren en trouwt in 1945 met Louis van 't Hooft. Na haar overlijden kreeg haar neef, Jan van Zutphen, van zijn oom, Louis van 't Hooft, enkele schoolschriften te zien, waarin tante To Werts, aller­lei tek­sten en krabbels over het dagelijkse leven uit haar jeugd in Ge­mert had opge­te­kend. Hij had ze gevonden in een lade, verstopt onder allerlei spulle­tjes. Op verzoek van zijn oom Louis werkte Jan deze teksten voortreffelijk uit op een tekstverwerker. Hij gaf de teksten in familiekring uit in een boekje. Wim Vos, drukdoende met de voorbereiding van de tweede druk van het Gímmers Woordenboek, kreeg via Jan Werts het boekje met haar jeugdherinneringen in handen en bewerkte het tot de huidige uitgave.

to werts

Levendige stijl
Wim Vos: "Bij lezing werd ik onmiddellijk getroffen door de levendige stijl van dit prachtige tijdsbeeld van de jaren dertig in Gemert, gezien door de ogen van een meisje/tiener. To komt hierin over als een gevoelig, enigszins verlegen kind, maar met een scherp observatievermogen (men leze haar beschrijving van haar tantes die met de wijde rokken van die tijd al draaiend door een deur naar binnen gaan, haar beschrijvingen van de invallende schemering op de Broekkant en op het Binderseind). Zij is eerlijk, neemt geen blad voor de mond, verhult haar eigen fouten niet, is kritisch over de strenge moraal van het Rijke Roomse Leven, maar heeft tegelijkertijd heimwee naar het geloof van haar kinderjaren en de geborgenheid van haar jeugd op de boerderij aan het Binderseind. Diepe indruk heeft de te vroege dood van haar moeder op haar gemaakt. Ondanks haar angsten kon ze soms overmoedig zijn en gewaagde dingen doen (lees bv. haar schaatsavontuur op de kasteelgracht). Haar sociaal gevoel komt tot uiting in haar verhaal over Diejn Moewne, de 'heks' en haar armoedige krotwoning op het Hopveld."

Het zeer lezenswaardige boekje zal na de presentatie in het Boerenbondsmuseum op donderdag 5 september voor €4,50 te koop zijn tijdens de Jaarmarkt in de kraam van de Heemkundekring en voorts tijdens de openingsuren van de Latijnse School.

Nogmaals de klas van To Werts in juni 1941

1941.06 klassefoto Pandelaarschool