Heemkundigen bekijken opgravingen kasteel

Een delegatie van Heemkundekring De Kommanderij Gemert was op maandag 23 september uitgenodigd door kasteeleigenaar Bas van de Laar om te komen kijken naar de opgravingen. Blootgelegde funderingen van vroegere bebouwing worden door archeologen zorgvuldig in kaart gebracht.
Wat tegenwoordig boven de grond te zien is, is een donjon uit het midden van de zestiende eeuw, een poortgebouw uit 1607, een hoofdburcht uit de eerste helft van de achttiende eeuw en een vleugel die in 1907 is gebouwd door de paters jezuïeten. Veel oudere gebouwen die er stonden sinds 1400 zijn in de loop der tijd gesloopt. Maar de funderingen zitten nog in de grond. De huidige hoofdburcht is gebouwd op de fundamenten van het oorspronkelijke kasteel.
Van bewaard gebleven tekeningen en uit documenten is wel bekend wat er vroeger stond op het kasteelcomplex van de Duitse Orde. Maar voor archeologen is het interessant om nu ook de stille getuigen in de bodem in kaart te brengen. In deze fase van het onderzoek vinden deskundigen het nog te vroeg om conclusies te trekken.

OP DE FOTO: Van links naar rechts Ad Otten, Harry Slits en voorzitter Leo Holleman van heemkundekring De Kommanderij Gemert. Uiterst rechts kasteeleigenaar Bas van de Laar.

Publicatiedatum maandag 23 september 2024.