Het bleef droog tijdens de ‘walking’ Verhalentafel

De verhalentafel van heemkundekring De Kommanderij Gemert stond op woensdag 25 september in het teken van de bevrijding. Het was de twaalfde Verhalentafel waarin herinneringen worden opgehaald aan een maatschappelijk thema, maar het was de eerste keer dat de deelnemers gingen kijken op plekken waar de collectieve herinnering aan gebeurtenissen het duidelijkst was.
Even zag het er naar uit dat vanwege het buiïge weer ook deze Verhalentafel binnen gehouden moest worden. Maar na een korte inleiding in zorgcentrum Ruijschenbergh was het droog en konden de ruim twintig deelnemers toch de geplande wandeling over het Ridderplein maken.
Onder leiding van Simon van Wetten en Ad Otten bezochten ze memorabele plekken uit de Tweede Wereldoorlog op en nabij het Ridderplein. Er werd stilgestaan bij de slachtoffers van 11 mei 1944, toen 500 Gemertenaren door de Duitsers gegijzeld werden op en om de kiosk. Op die eerste bezettingsdag waren bij die actie vijf doden te betreuren.
Ook werd de bominslag van 5 oktober 1944 op het Borretplein gememoreerd. Bomscherven veroorzaakten schade aan het gemeentehuis en andere gebouwen in de omgeving, waarvan nog altijd sporen te zien zijn. De rondgang eindigde bij de Vredesmaagd van Charles Eyck voor het kasteel. In het grandcafé van zorgcentrum Ruijschenbergh werden aan de hand van foto’s nog herinneringen opgehaald. Enkele deelnemers aan de Verhalentafel hadden de oorlog nog als kind meegemaakt en vertelden interessante anekdotes uit de oorlog.
Leerlingen van het Commanderij College gaan van de verhalen nog een podcast maken.

BIJ DE FOTO: Ad Otten vertelt tijdens de Verhalentafel bij de Stolperstein van sergeant Paul van Oostveen hoe die daar in de Kasteellaan om het leven kwam.

Om dit onderwerp te bekijken op Omroep Centraal KLIK HIER

Publicatiedatum woensdag 25 september 2024.