GH-2014-01 Dakbeschot kerk Sint-Jansonthoofding is van 1726
Ad Otten
Een rondleiding over de gewelven van de kerk van Sint-Jansonthoofding is een unieke belevenis. Bij ‘daglicht’ komt daar ’n kleine 600 jaar gewelfbouwhistorie in beeld die veel vraagtekens oproept maar die voor een belangrijk deel ook beantwoord kunnen worden. Eerder is in Gemerts Heem daar al eens uitgebreid aandacht aan besteed en er is ook een op dit bijzondere object toegespitste film in de reeks ‘Mysteries van Gemert’, te raadplegen.1 En wat betreft de onbeantwoorde vragen komen er van tijd tot tijd ook weer nieuwe feiten aan het licht. Zo zit er in het dakbeschot van het oude middenschip een inscriptie met de tekst “DIT WERCK IS VERNUET ANNO 1726”. De vernieuwing, renovatie zouden
we nu zeggen, betreft de complete vervanging van tenminste het dakbeschot. De inscriptie is aangebracht in de middelste van het vijf traveeën tellende middeleeuwse middenschip. Een prent van Valentijn Klotz gedateerd 30 december 1675 laat duidelijk zien dat er in 1726 aan de hoogte en helling van het middenschip niets veranderde waaruit we af kunnen leiden dat de gebinten destijds buiten de renovatie zijn gebleven.
Die renovatie vond dus plaats zo’n 287 jaar geleden. Tellen we nog eens 287 jaar terug dan komen we uit in 1439, in welk jaar de bouw van de kerk nog in volle gang was… Mocht je denken dat nu in 2013 – na opnieuw 287 jaar – ‘ons’ aaw kerk onderhand weer toe is aan nieuw dakbeschot, dan heb je het mis. Het dakbeschot van het oude middenschip ziet er nog steeds prima uit. In 1726 heeft men uitstekend bouwmateriaal gebruikt en prima vakwerk geleverd.
Met dank aan Johanna Vogels die bij een rondleiding onlangs de foto schoot van de inscriptie.
Noten:
1. Ad Otten, Gemertse kerkgewelven, in: Gemerts Heem 2000.03 blz.3-19; voor de film “Het mysterie van de Gemertse kerkgewelven” zie: www.heemkundekringgemert.nl onder de tab ‘Historie’, kies ‘Gemertse mysteries’, scroll in de lijst van 50 mysteries naar ‘mysterie 08’.