Home > Geschiedenis > Hoogtepunten
De gemeente Gemert-Bakel ligt op een zone met breuken in de ondergrond. De belangrijkste daarvan is de Peelrandbreuk, 300 miljoen jaar geleden ontstaan.
Tijdens de Oude Steentijd (circa 300.000 tot 9000 voor Christus) waren er in Nederland regelmatig ijstijden. Tijdens de warmere perioden tussendoor leefden hier mensen.
De introductie van de landbouw was een langdurig proces dat zich in Noord-Brabant afspeelde in de periode 5000 v. Chr. tot 3500 v. Chr.
Al aan het eind van de 12de eeuw worden de broers Willem en Rutger van Gemert in een oorkonde genoemd.
Gemert was tot omstreeks 1800 een soeverein vorstendom. Onafhankelijk van het hertogdom Brabant, de Republiek der Zeven Provinciën.
In 1436/37 werd Gemert als zelfstandige parochie afgescheiden van de moederparochie Bakel. De nieuwe kerk werd in 1455 voltooid.
Tijdens de 12de en 13de eeuw ontwikkelde de landbouw zich van roofbouw op wisselende percelen tot permanent ingerichte akkers met gewassen zoals rogge, boekweit en raapzaad.
De gemeente Gemert-Bakel heeft 7 kerkdorpen. Die woonkernen zijn niet tegelijkertijd ontstaan, maar in verschillende perioden tot stand gekomen.
Met de vestiging van de Duitse Orde in Handel begon er ook de Mariadevotie. Er werd een kapel ingericht voor haar patrones met een beeltenis van Maria als middelpunt.
Een van de markantste gebouwen van Gemert is de Latijnse School uit 1891. Het instituut Latijnse School is nog ruim 300 jaar ouder,
De Franse Tijd, zoals de periode 1794-1813 wordt genoemd, vormde in allerlei opzichten een breuk met het verleden.
De oudste verenigingen in Gemert-Bakel zijn de gilden. Het zijn verenigingen van burgers met een gezamenlijk doel.
De dreigende Duitse inval in Polen deed de regering besluiten de Algemene Mobilisatie af te kondigen. Op 29 augustus 1939 dienden alle militairen zich bij hun onderdelen te melden.
Voor Gemert begon de Tweede Wereldoorlog zeer gewelddadig met een treffen tussen Nederlandse genisten en een Duitse verkenningsafdeling waarbij twee doden vielen.
Het eerste Gemertse vliegveld werd door de Duitse bezetter aangelegd op De Sijp, omdat men last had van Britse luchtaanvallen op Volkel.
Gemert kende al vóór de Tweede Wereldoorlog hier en daar wat industrie. Met name de textielindustrie bood van oudsher - Gemert weversstad - werkgelegenheid.
Gemert heeft door de eeuwen heen vreemdelingen gehuisvest. Dat het eeuwenlang een soevereine heerlijkheid is geweest, zal zeker hebben meegespeeld.
Op 1 januari 1997 werden de gemeenten Gemert en Bakel en Milheeze van de kaart geveegd. De nieuwe gemeente Gemert-Bakel was een feit.