logo2

  • Molenakker
  • Stippelberg

Nieuws Heemkundekring Gemert

18/04 Aarle-Rixtel heeft veel te bieden

IMG 1313

Op zaterdag 12 april bezochten 42 Gemertse heemkundigen de zuster organisatie Heemkundekring 'Barthold van Heessel' in Aarle-Rixtel. Na een verfrissende fietstocht werden de deelnemers allerhartelijkst ontvangen in de Heemkamer, waar een traktatie op thee/koffie met vlaai op hen wachtte. Voorzitter Jan Dekkers sprak een woord van welkom, waarna de heemschatten met bewondering werden bekeken. In twee groepen onderleiding van Jan Dekkers en Henk van Beek werd al wandelend het dorpscentrum bezichtigd. Alom werd de grote hoeveelheid goed geconserveerde panden met verbazing bekeken. Met een zeer heldere en onderhoudende uitleg werd de kennis van de architectuur wat opgevijzeld. Een vrolijke noot ontbrak evenmin. Wist u dat in de Onze-Lieve-Vrouwekapel van Aarle-Rixtel een Helmondse is genezen van 'lammigheid', een wonder in het kwadraat.

Na een voortreffelijke lunch in de Kouwenberg, waarvan vooral de kop soep in de smaak viel, maakten de deelnemers zich op voor de fietstocht. Bij tal van monumentale panden werd voor nadere uitleg stilgestaan. Het kasteel Croy mag met recht als één van de Aarlese parels worden genoemd. Jammer dat we niet even het kasteeltje van binnen mochten bekijken, maar dat is tevens een goede reden om nog eens terug te gaan, bijvoorbeeld tijdens een B&B-arrangement in het Poortgebouw. Gids Henk van Beek wist als actief lid van de IVN eveneens allerlei bijzonderheden over de plaatselijke natuur en het landschap te vertellen. Na even in het Vagevuur verbleven te hebben, fietsten de deelnemers langs het middeleeuwse Hagelkruis, gelegen op een kruising van wegen, weer terug door het dorpscentrum naar de locatie waar de voormalige locatie van de Rixtelse kerk die al in 1178 wordt vermeld. Deze kerk behoorde bij een goed van de Malteser Ridderorde die ontstaan is in de tijd van de kruistochten. Door de uitleg en door de informatie op locatie aangereikt te krijgen werden de twee kernen van Aarle-Rixtel duidelijk zichtbaar.

Moe, maar zeer voldaan werd in de Brabantse Kluis een goed gevuld glas genuttigd. Als extraatje werden twee nummers op enorme hoorns ten gehore gebracht. Mooier kon deze excursie niet eindigen. Heemkundekring Barthold van Heessel heeft met een perfecte organisatie op een voortreffelijke wijze laten zien dat men met recht trots is op hun dorp.

Voor meer foto`s zie de rubriek NIEUWSFOTO`S

Lid worden?

Kalender: evenementen

July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Sponsors

Nieuws uit Gemert

Geen feed gevonden

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.