logo2

  • Molenakker
  • Stippelberg

Nieuws Heemkundekring Gemert

Vluchtelingen en Evacués in Gemert en Bakel

Ruud Wildekamp  zal op zondag 8 november in het Heemkaffee een inleiding geven over vluchtelingen en evacués in Gemert en Bakel in de Tweede Wereldoorlog.

Sinds mensenheugenis hebben oorlogen stromen vluchtelingen geproduceerd. In latere oorlogen werden burgers verplaatst om de strijdende legers niet in de weg te lopen. De laatste oorlog in Nederland, de Tweede Wereldoorlog was daar geen uitzondering op.

Voor 10 mei 1940 was het Nederlandse leger gemobiliseerd en waren verdedigingslinies aangelegd om de vijand tegen te houden, o.a. de Maaslinie en de Peel-Raamstelling. De eerste evacuaties vonden plaats op 10 mei en duurde minder dan een week. De generale staf maakte in vredestijd al plannen om de burgers in de buurt van deze linies te verplaatsen. Burgers uit Gemert en Bakel zouden naar Zeeuws-Vlaanderen moeten. Zover is het niet gekomen en toen de Duitsers binnenvielen kon men binnen de eigen gemeente of naar een buurgemeente worden verplaatst.

Een tweede golf van evacuaties vond in de jaren tussen 1942 en 1944 plaats. De Duitsers hadden besloten de Europese kustlijn zwaar te versterken om zo een geallieerde aanval te kunnen smoren. Van Spanje tot Denemarken werden grote bunkers gebouwd en mijnenvelden aangelegd. Om ruimte hiervoor te hebben werd de burgerij uit hun huizen gejaagd en moesten maar zien waar ze onderdak vonden. Een beperkt aantal van hen vond huisvesting in Gemert en Bakel. Deels ondergebracht in woonruimte gevorderd voor hen door de gemeentebesturen.

De derde evacuatie golf, ook met heel veel vluchtelingen gepaard gaande, vond plaats in de maanden na Operatie Market Garden. Deze operatie luidde onze bevrijding in maar had gelukkig weinig gevechten in de gemeenten Gemert en Bakel tot gevolg. Alleen in het uiterste oostelijke deel van Bakel en Milheeze, in de Jodenpeel, duurde de strijd nog tot de 18e oktober. Voor die tijd waren al vluchtelingen het geweld ontvlucht. Op 25 oktober moesten de burgers van Venray evacueren en werden door de Britten naar veiliger oorden gebracht. Door het mislukken van Market Garden leverde dit ook veel vluchtelingen uit de Betuwe op. Met de geallieerde overtocht over de Rijn kwam een andere categorie vluchtelingen op gang. Zij die gedwongen hadden moeten werken in Duitsland en de bevrijde gevangenen. Slechts een klein deel van hen kon naar huis. Het grootse deel van ons land was nog bezet. Kortom handen vol werk voor de besturen van beide gemeenten.

Tijdens het Heemkaffee is er tevens gelegenheid voor het bekijken van de vitrines die ingericht zijn met (corporele) stukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Heemkaffee vindt plaats in de Heemkamer, gelegen aan de Ruyschenberghstraat 3B. Het begint om 11.00 uur en het verwacht einde is ca. 13.00 uur. De toegang is gratis.

Lid worden?

Kalender: evenementen

July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Sponsors

Nieuws uit Gemert

Geen feed gevonden

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.