logo2

  • Molenakker
  • Stippelberg

Nieuws Heemkundekring Gemert

Albasten feestdag op zaterdag 23 april 2016

Heemkundekring De Kommanderij Gemert viert vijf dagen voor de oprichtingsdatum, op zaterdag 23 april 2016, het 75-jarig bestaan met een prachtig feestprogramma in het Ridderhof, twaalf uur lang, van 13.30 tot 01.30 uur. De feestdag is alleen toegankelijk voor de 825 leden en introducé.

1.Haageijk

Een van de foto’s uit de PowerPoint, de Haageijk gezien vanuit het Kruiseind, circa 1939 (uit de Duppencollectie).

Het programma:

PowerPoint en Op zoek naar Johan 13.30 – 17.00 uur
Niet met een grote fototentoonstelling over 75 jaar heemkunde, maar samen naar een PowerPoint kijken met tal van foto’s en filmpjes uit de geschiedenis van de heemkundekring. Deze geschiedenis wordt verteld aan de hand van (niet eerder vertoonde) foto’s en filmpjes uit de oude gemeente Gemert vanaf de dertiger jaren waarbij veel aandacht wordt geschonken aan de geschiedenis van De Kommanderij.

Iedereen aan zijn trekken komen, maar deze middag is speciaal bedoeld voor diegenen die ontspannen willen luisteren, kijken en buurten. Het officiële middagprogramma sluit om 17.00 uur met een vendelgroet van de Gruujn Skut.

OpzoeknaarJohan.klein

In het programma zitten twee ruime pauzes en daarnaast zal ‘Op zoek naar Johan’ voor een prettige afwisseling zorgen.
Op zoek naar Johan is de band rondom de Gemertse zanger en liedjesschrijver Martijn Kuijten. Na het schrijven van veelal Engelstalige liedjes (voor de band Autumnsun) begon hij in de zomer van 2011 met het schrijven van Nederlandse liedjes. “In het Nederlands omdat dit dichter bij mijn gevoel ligt of gewoon omdat ons mam dan ook een keer begrijpt wa ik zing”. Nederlands werd Brabants en wat begon als een zijproject werd al snel een volledige band. Kleine akoestische folk liedjes afgewisseld met stevige Country-blues (roots) songs die één ding gemeen hebben: Een goed verhaal! De single ‘Als de muziek begint’ is een mooi voorbeeld van zo’n verhaal. Het is een gevoelig, maar toch uptempo liedje over Toos, een vrouw met Alzheimer die haar eigen man niet meer herkent en steeds meer in haar eigen hoofd verdwijnt, maar bij het horen van muziek volledig opleeft, een lach op haar gezicht krijgt en enthousiast meebeweegt op de melodie. Maar ook over haar man, die ondanks de vervreemding van zijn vrouw onbaatzuchtig en liefdevol haar steun en toeverlaat blijft. “Ik zag ze samen tijdens het optreden van Dommelvolk en was ontroerd en gefascineerd”, legt Martijn uit. “In de pauze sprak ik iemand die uitlegde dat muziek anders wordt opgeslagen in je geheugen, in een gedeelte dat wel goed blijft werken als je dementie krijgt. Zo ontstond de inspiratie voor het liedje en ik begon meteen te schrijven. Een week later componeerde ik samen met de band de melodie en het was overduidelijk dat dit nummer een plekje op de plaat
moest krijgen.”

Algemeen Beschaafd Brabants
Het was uiteindelijk producer Gabriël Peeters die voorstelde dat Martijn in het Brabants verder ging. “Hij merkte op dat ik meer bij mezelf moest blijven in mijn zang. Dat werkte goed en samen hebben we uiteindelijk bepaald dat het Brabants moest worden. Want da’s voor mij het meest natuurlijk. Al zing ik niet in Gemerts dialect”, verduidelijkt hij. “Ik noem het liever Algemeen Beschaafd Brabants.” Op die manier schreef Martijn verder aan de nummers voor het eerste album van Op zoek naar Johan. “Veel makkelijker. En ik ben nog nooit zo emotioneel betrokken geweest bij het schrijven van teksten. Soms liet ik zelf even een traantje. Dan weet je dat het goed zit.”

Samen eten 18.00 – 19.30 uur
Volgeboekt! Eetbonnen hiervoor zijn niet meer verkrijgbaar.

Feestavond met Stolen Moments en Pennylane’s Project 20.30 – 01.30 uur
Nog altijd wordt de muziek die in de vijftiger jaren opkwam en in de volgende decennia hoogtijdagen vierde gewaardeerd, niet alleen door degenen die in deze periode jong waren, maar ook door steeds meer jongeren. Daarom is gekozen voor twee muziekgroepen die de bezoekers weer even terugbrengen in die tijd en hen weer even jong laat voelen.
De avond wordt geopend door Stolen Moments en afgesloten door Pennylane’s Project. Voor eigentijds “gesneukel” wordt gezorgd. Deze avond is bestemd voor leden en introducé, de toegang is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening.

StolenMoments.1

Stolen Moments
De avond wordt geopend met een optreden van de onvervalste rhythm & bluesband Stolen Moments. Ze brengen bekende en minder bekende rhythm & bluesnummers van o.a. Joe Henry, Stones, ome Chuck, JJ Cale en John Mayall.
Wie herinnert zich niet de geweldige muziekavond tijdens het Platinafeest in 2011 waarin Pieter met zijn akoestisch trio ´Do the dishes` voor veel sfeer zorgde. Het was één van de laatste optredens van deze band. Pieter heeft echter niet stil gezeten en is een nieuwe band begonnen: Stolen Moments, die na enkele jaren met veel vallen, stoppen en weer doorgaan, nu dan toch eindelijk definitief is. Daaronder een aantal bekende gezichten zoals:
Joost van der Hagen (bas & bijzang) heeft driekwart van zijn leven in bands gespeeld, zoals Hey Joost! (hoe toepasselijk), Space Cowboys en Jarvis Perception. Het laatste kwart is voor Stolen Moments.
Bart van der Kemp (sologitaar) heeft genoeg gerockt in de Achterhoekse band Kashmir (eigen werk met Led Zeppelin invloeden) en is via Pieter met de rhythm & blues in aanraking gekomen.
Bob Visser (drums) is het bewijs dat een muzikale carrière na je 50ste nog steeds kan. Stolen Moments is zijn eerste band en dat doet hij strak, straight en stoutmoedig.
Pieter van den Elsen (zang & gitaar, ex- Frits Philips Band, ex- Do the dishes) wilde dit al heel lang en hij vindt dat het bloed kruipt waar het gaan kan.
Bart en Pieter vormen samen (akoestisch) nog ‘Just like that’.

4.Pennylane

Pennylane’s Project
Nadat Stolen Moments de zaal al stevig heeft opgewarmd is het tweede deel van de avond bestemd voor een podiumvullende band: Pennylane’s Project, onlangs aangevuld met special guest: Miss Sweet!
Pennylane’s Project brengt een overzicht van de popgeschiedenis van de 60-er jaren. Het is als het ware een documentaire over de bands uit Engeland en Amerika en hoe zij in die jaren op elkaar reageerden. Ook vanuit Nederland werd de nieuwe muziekrichting aangevuld met nummers die iedereen nog steeds meezingt.
Pennylane’s Project laat alle invloeden van de muziek in de zestiger jaren de revue passeren, en ook Hair en Woodstock worden niet vergeten. Een optreden van Pennylane’s Project is een feest van herkenning, niet alleen voor de oudere jongere onder ons, maar ook de jeugd weet onze gouwe ouwe steeds meer te waarderen. De moeite waard om een bezoek te brengen aan de Echoes of the Sixties!
Toen Elvis in militaire dienst moest, Buddy Holly verongelukte en Jerry Lee Lewis werd aangeklaagd voor ontucht, kwam de focus meer op Engeland te liggen. Daar kwam een hele nieuwe generatie muzikanten van de grond, waarvan de Rolling Stones, en the Beatles met hun Mersey Beat de bekendste voorbeelden zijn. Pennylane’s Project heeft hier de draad opgepakt. Hoe? Kom naar de feestavond en u zult genieten!

Lid worden?

Kalender: evenementen

July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Sponsors

Nieuws uit Gemert

Geen feed gevonden

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.