logo2

  • Molenakker
  • Stippelberg

Nieuws Heemkundekring Gemert

20e Grooët Gímmers Dikteej 13 april

 1 Dikteej.2016.web.c

 “Hèlmendse katte

springen óp de latte

èn as de latte braëke

beginne de katte te kwaëke.”

Als u als geboren en/of getogen Gemertenaar deze empatische klaagzang begrijpt over het tragische lot van de om meerdere redenen zo geliefde huisdieren van onze gelukkig niet al te naaste buren in het Helmondse, dan kunt u, na uw tranen gedroogd te hebben, in ieder geval opgelucht concluderen dat uw kennis van onze echte moedertaal, het ‘Gímmers’ groot genoeg is om deel te nemen aan het Grooët Gímmers Dikteej, want dat vindt dit jaar voor de twintigste keer plaats in het Boerenbondsmuseum. Tussen de bedrijven van het dictee door, is er natuurlijk weer gelegenheid om te luisteren naar sappige verhalen en gedichten in dialect. Jeanne van der Rijt uit Volkel zorgt voor een muzikaal intermezzo.

Kortom, op donderdag 13 april 2017 organiseert Bibliotheek De Lage Beemden in samenwerking met Heemkundekring ‘De Kommanderij Gemert’ weer een Grooët Gímmers Dikteej, in de ontvangstruimte van het Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106, in Gemert. In het Activiteitenprogramma 2017 van de Heemkundekring heeft u al wat informatie kunnen lezen over het dictee. 

1 Dikteej.2016.web.a

Jan Brouwers (links), een van de oudste en trouwste bezoekers van het Grooët Gimmers Dikteej en Harry Slits

Iedereen kan meedoen, ook inwoners van Bakel, Milheeze en De Rips. Zo groot zijn de verschillen tussen onze dialecten nou ook weer niet. Ook hoeft u geen lid van de Heemkundekring te zijn. Het programma begint om 20.00 uur.

De nadruk ligt altijd op sappige dialectwoorden en uitdrukkingen en niet op spelling. We werken met meerkeuzevragen, die ook nog eens hardop voorgelezen zullen worden. U hoeft dus zelf geen woord Gímmers te schrijven. Om u een idee te geven èn om u enthousiast te maken, volgen hier enkele woorden uit het vorige dictee in de nieuwe Gemertse spelling: kajs, kársendómper, katooëge, keevelder, kèlderkòp, kemasse, laojperke, leuzepèdje, lírrengheuske, mázzere, en zo zouden we nog wel even door kunnen gaan.
Als u van te voren even een blik werpt op de 816 bladzijdes van het op 19 maart 2017 uitgekomen nieuwe Gemertse Woordenboek, zullen de nieuwe opgaven voor u ongetwijfeld een peulenschilletje blijken.

Het programma omvat o.a. de opening met koffie (en iets erbij) door mevrouw Charlotte Tulp van bibliotheek De Lage Beemden, een toelichting op het dictee door Wim Vos (de samensteller), het dictee in twee gedeeltes (woorden en uitdrukkingen), intermezzo’s , bekendmaking van de drie beste dictees door de voorzitter van de jury die ook de prijzen (dit jaar als hoofdprijs het Gemerts Woordenboek en als tweede prijs het boek Gemerts Erfgoed) zal uitreiken. Vanwege het vierde lustrum bevat het programma dit jaar twee bijzondere verrassingen! Wat? Kom maar luisteren. Daarna napraten onder het genot van een glaasje.

Datum: donderdag 13 april 2017 in de Ontvangstruimte Boerenbondsmuseum, Pandelaar 106, aanvang Gímmers Dikteej: 20.00 uur, toegang gratis voor deelnemers en supporters. Iedereen is welkom!

1 Dikteej.2016.web.d  1 Twintigste.Dikteej.web.b

Jo zal ook dit jaar weer gedichten voorlezen!                De prijswinnaars van 2016: George Gijsbers en Jo van den Elzen

 

Lid worden?

Kalender: evenementen

July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Sponsors

Nieuws uit Gemert

Geen feed gevonden

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.