logo2

  • Molenakker
  • Stippelberg

Nieuws Heemkundekring Gemert

22/11 De duistere kant van Gemert uitgelicht..

Op zoek naar een bijzonder Sint of Kerstcadeau? Of natuurlijk gewoon een mooi geschenk voor jezelf?

Donderdag 21 november 2013 om 20.00u heeft Simon van Wetten een *CRIMINELE LEZING* gegeven in het Boerenbondsmuseum Gemert, over zijn nieuwe boekjes. Deze 6 boekjes zijn samen voor maar 15 euro zijn verkrijgbaar onder andere bij ons in de webshop.
Eén boekje telt ongeveer 125 pagina´s.

Simon van Wetten:
Niemand kan zijn lot ontlopen. Dat geldt voor u en mij, de moderne mens, en dat was in de periode 1500-1800 niet anders. Dat wil niet zeggen dat in die drie eeuwen er niemand was die het lot tartte. Integendeel. En dat lot tarten, dat levert in het geval van het gemeentearchief Gemert-Bakel ongeveer 10.000 dossiers in het crimineel- en civielrechtelijk archief op. In die duizenden processtukken treffen we ongeveer 40.000 mensen aan die het lot wél durfden tarten en uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Niet zelden nam dat kortste eind de vorm aan van een gestropt touw, bungelend aan een galg.

Het rechterlijk archief biedt een verrassende, soms ook onthutsende en niettemin kostelijke inkijk in het leven van alle dag in een willekeurig Brabants dorp. Want al is in dit geval het Gemerts rechterlijk archief de bron, de gebeurtenissen die uit de oude dossiers opwellen zijn typerend voor het Brabantse plattelandsleven anno toen en laten ons kennis maken met de normen en waarden, zeden en gewoonten in de dorpse samenleving van destijds.

Ik neem u mee naar de harde tijden van weleer, bespreek de activiteiten van een notoire paardendief in diens persoonlijk Rampjaar 1672, bekijk met u de bedelbrieven van rondzwervende invaliden, laat u kennis maken met Thijs met-den-crommen-mond, ik kom met een vervelende onthulling, biedt u wat schokkende scènes uit een huwelijk, laat nu eens de dief de gelegenheid creëren, loop met u een verliefde wolf in schaapskleren tegen het lijf, steun de kerk door de pastoor te beledigen, zie samen met u de criminele gevolgen van een pestepidemie onder ogen, we dobbelen tegen elkaar om een varken, en doorlopen op die wijze nog tientallen andere dossiers.
Een prachtige bron, ook voor genealogen, en een weliswaar criminele maar tegelijkertijd ook sfeervolle lezing waarbij het publiek wordt uitgenodigd mee te doen! Tijdens deze avond worden er maar liefst zes nieuwe boekjes gepresenteerd ; ´tesbuukskes´ geschreven door Simon.

 

Deze boekjes geven in maar liefst 400 anekdotes een heldere,gedetailleerde,kostelijke en soms onthutsende inkijk in een dorpse samenleving in het Zuid-Oosten van Brabant aan de rand van de Peel.
Je gaat een tijdreis maken,de teletijdmachine blijkt toch te bestaan!
Laat je verassen door deze prachtige Tesbuukskes geschreven in de schitterende meeslepende manier die we gewend zijn van Simon.

Deze 6 boekjes zijn samen voor maar 15 euro zijn verkrijgbaar onder andere bij ons.
Eén boekje telt ongeveer 125 pagina´s.

ZE ZIJN DE MOEITE WAARD!

Lid worden?

Kalender: evenementen

July 2018
M T W T F S S
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Sponsors

Nieuws uit Gemert

Geen feed gevonden

Informatie

Lid worden?

Lid worden? Klik en vul het formulier in!

Heemkundekring De Kommanderij Gemert
Antwoordnummer 2526
5420 ZX Gemert!

Volg ons

twitter

twitter

Inloggen

Inloggen

Voor leden en auteurs. Ook een bijdrage leveren? Neem even contact op.